Send til en ven   Udskriv29/1 2013 kl. 9:49
Send til en ven

Din første indskydelse er oftest den bedste

Ifølge en undersøgelse fra Alberta Universitetet i Canada kan vores underbevidsthed gøre meget mere gavn end vi tror – og spille en motiverende rolle, når der skal træffes beslutninger. Vi skal derfor blive bedre til at turde ”lytte” til vores intuition.

Af Erik Bernskov

Forskere fra både Alberta School of Business samt Duke og Cornell universiteterne er kommet frem til, at underbevidste følelser omkring vores omgivelser påvirker vores motivation til at sætte mål og træffe beslutninger. Det gælder især langsigtede mål.

Fordi vores underbevidsthed reagerer på objekter omkring os i forhold til vores personlige mål, er mange af vores følelser og beslutningsprocesser baseret på ting, vi slet ikke er opmærksomme på. Med andre ord, vores underbevidsthed er mere opmærksom på, hvad vi egentlig tænker, føler og har behov for, end vi selv er. Derfor bør vi gøre plads til vores underbevidsthed, når vi sætter mål og træffer beslutninger; også i karrieren.

Lettere sagt end gjort

Udfaldet af undersøgelsen peger på, at vores underbevidsthed oftest er langt ”klogere” end vi tror, og at vi derfor gør ret i at stole på vores første indskydelse eller fornemmelse. Vores underbevidsthed opfanger signaler og positive indvirkninger fra vores omgivelser på en måde, som vores bevidsthed ikke er i stand til, og på den måde danner den en idé om, hvad vi har behov for.

Men det kan være svært for mange at stole på intuition eller indskydelser. Vi er mere tilbøjelige til at stole på fakta og bruge konkret viden i vores beslutningsprocesser fremfor fornemmelse eller følelser. Dog opnår vi de bedste resultater, når vi kombinerer både fakta og viden med intuition og fornemmelse.

Brug din fornemmelse

Hvis du gerne vil blive mere opmærksom på din intuition og bruge den, når du træffer beslutninger, eller sætter mål, er her en simpel fremgangsmåde bestående af 3 trin:

  1. Indsaml de nødvendige fakta
  2. Tag dig tid til at tænke over dem
  3. Skriv dine første indskydelser og tanker omkring indsamlet fakta ned

Din første indskydelse er oftest den rigtige – nu handler det bare om at turde stole på den, og det kræver både disciplin og tålmodighed. Vores logiske sans vil ofte trække os væk fra eller benægte brugbarheden af indskydelser. Men ikke desto mindre – hvis vi skal stole på videnskaben – er vores underbevidsthed i langt de fleste tilfælde klogere, end vi tror.

Læs mere om undersøgelsen fra Alberta School of Business her: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-08/uoa-wic082611.php

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35