Send til en ven   Udskriv16/8 2011 kl. 12:21
Send til en ven

Bliv ekspert inden for dit fagområde

Du styrker din karriere og får større arbejdsglæde, hvis du vælger at gøre en ekstraordinær indsats for at få ekspertstatus inden for dit job- eller forretningsområde.

Af Erik Bernskov

I ethvert job er der en mundtlig eller skriftlig formuleret arbejdsbeskrivelse med forventninger til dig i jobbet. Tilsvarende forventes en vis tilegnet viden og en række udviklede faglige kompetencer.

Det er først, når du gør dit job til et kald og vælger at gå ud over disse forventninger, at du vil begynde at føle en større arbejdsglæde. Gør derfor dit job til et kald og arbejd på at blive ekspert inden for et fagområde.

Du vil begynde at opleve forskellen i dit kald (jobbet), når du målrettet begynder at udvide din viden og ikke blot gør den til et biprodukt af din indsats i jobbet.

En ekspertstatus kan fx opnås ved at søge viden om udviklingen inden for dit fagområde, identificere og følge nuværende eksperter, læse alt hvad der findes af faglitteratur inden for området, interviewe personer både inden- og udenfor din egen organisation, følge trends og statistikker og deltage i faglige netværk.

Talent er overvurderet

I bestselleren fra 2008, Talent is overrated” af Geoff Colvin, viser forfatteren med mange eksempler, at store performere inden for ethvert område opnår deres succes igennem masser af målrettet øvelse. Succes er således ikke baseret på talent.

Det samme princip kan overføres til alle jobtyper. De bedste performere i erhvervslivet - såvel som uden for erhvervslivet - opnår succes ved målrettet at udvikle sine egenskaber. De sætter ikke mål om bestemte resultater, men i stedet mål for processen mod at nå disse resultater.

Fx vil målet for en sælger ikke blot være at få en bestemt ordre i hus. Derimod vil målet være at afdække en kundes behov og opfylde disse.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35