Send til en ven   Udskriv1/11 2012 kl. 22:25
Send til en ven

Arbejd dig hen mod din egen forfremmelse

En forfremmelse handler ikke blot om at gøre det, du får løn for og måske være heldig – det handler tværtimod om at gå den ekstra mil i din nuværende stilling og vise, at du er klar til mere ansvar og nye udfordringer. Her er nogle bud på, hvordan du kan arbejde dig hen mod en forfremmelse.

Af Erik Bernskov

De fleste medarbejdere har nok at se til med at få alle deres opgaver gjort og leve op til det ansvar, de har i på deres arbejdsplads. Flittige medarbejdere øger chancerne for at beholde deres job, men ikke nødvendigvis en forfremmelse.

Du er en måske en dygtig medarbejder. Du er flittig, og du får løst dine opgaver til tiden og til perfektion – men husker du også at gøre mere end det, der forventes af dig? Oftest er det nemlig dem, der formår at vise, at de magter langt mere end det, deres nuværende stilling kræver af dem.

Hvis du gerne vil arbejde dig hen mod en forfremmelse, må du være opmærksom på, hvordan du kan involvere dig.

Forstå din virksomhed

For bedst at forberede dig på en forfremmelse, må du forstå din virksomheds succeskriterier. Hvad er virksomhedens overordnede målsætning? Hvordan passer din afdeling og dine kompetencer ind i denne målsætning? Hvilken funktion har du og andre i virksomheden i forhold til virksomhedens målsætning?

Måske finder du ud af, at du har behov for at forstå flere facetter af virksomheden eller blive bedre bekendt med visse ansvarsområder eller funktioner. Din viden om og forståelse for virksomhedens formål og opbygning, sætter dig bedre i stand til at se, hvor dine egne muligheder befinder sig.

Finjustér

Der vil altid være noget, du kan finjustere eller forbedre – både hos dig selv, men også på din arbejdsplads. Se efter måder hvorpå du kan forbedre din egen arbejdsproces eller effektivitet, samt hvordan du kan være med til at forbedre noget i virksomheden. Hold dig ikke tilbage med at præsentere dine innovative ideer.

Få mere ansvar

Hvis du vil arbejde hen imod en forfremmelse, må du vise, at du kan håndtere mere ansvar. Du kan fx:

  • Udføre dine arbejdsopgaver effektivt og selvstændigt.
  • Har du spørgsmål til din overordnede, så forbered selv mulige svar/løsninger på forhånd, som du kan præsentere.
  • Udvid dine kompetencer – hvad kan du lære eller udvikle, som vil øge dit værd på arbejdspladsen?
  • Hold dig opdateret omkring nyheder, udvikling osv. indenfor dit felt.
  • Hold dig opdateret med virksomheden udfordringer og konkurrence.
  • Find måder hvorpå du kan lære eller øve nye færdigheder. Du kan fx melde dig til at overtage opgaver fra fraværende kolleger.

Sæt mål

Som i så mange andre sammenhænge, er det vigtigt, at du sætter dig specifikke mål og arbejder hen imod din forfremmelse.

  • Identificér dine karrieremål i den pågældende virksomhed
  • Lær fra medarbejdere, som besidder de opgaver og ansvar, du gerne vil opnå. Med andre ord, stræb efter at øge dit værd for virksomheden.
  • Evaluér dig selv, dine styrker og dine kompetencer og sæt mål for, hvad du skal lære eller opnå yderligere.

Kommunikation

Der er selvfølgelig ingen garanti for, at du får en forfremmelse, selvom du gør alt, hvad der står i din egen magt. Vær åben overfor din arbejdsgiver omkring dit mål om forfremmelse, og arbejd derefter målrettet efter det.

Uanset om du når dit mål på kort eller på lang sigt, så vil du med stor sandsynlighed opnå en større arbejdsglæde, når du i højere grad involverer dig og holder dig opdateret.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35