Send til en ven   Udskriv25/1 2012 kl. 10:50
Send til en ven

Jungs Typologi er også et effektivt værktøj i outplacement

De 2 mest kendte typetest her i landet, MBTI og JTI, er begge glimrende værktøjer til at finde sin personlige typekode og dermed personlige præferencer. Typologien er desuden velegnet til udviklingsarbejde i grupper samt til opblødning af konflikter. Læs her om nogle rigtig gode anvendelser af værktøjerne og nogle mindre gode.

Af Henning Larsen

Mit første møde med MBTI – et effektivt værktøj

For snart 20 år siden mødte jeg første gang MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) i forbindelse med et kursus i Belgien. Instruktøren, en Sydafrikansk professor, gjorde det så godt og så levende, at jeg besluttede at blive autoriseret i brugen af typetesten. Det der fangede mig mest, var den overbevisende måde, som instruktøren kunne ”leve sig ind i typerne” på. Og så brugte han et væld af eksempler til at illustrere forskellighederne mellem personer med. Et af de mest markante udsagn jeg husker fra kurset kom fra et par salgsledere, der omtalte deres besværlige kolleger som ”bloody introverts”. Det understregede hvor glimrende et værktøj typetesten er, til at forklare kommunikation – og dens udfordringer. De ekstroverte oplevede, at de introverte var tilbageholdende med at engagere sig i nye aktiviteter og det fandt de besværligt.

I en mindre, meget innovativ virksomhed havde jeg den store fornøjelse at arbejde med MBTI’en i forbindelse med en jule-workshop over et par dage. Vi skulle se lidt på de fremtidige udfordringer for virksomheden og vi gennemførte bl.a. en ”øvelse på gulv”, der skulle vise, hvilke typer medarbejdere, der skulle løfte virksomhedens resultater i det nye år.

Virksomheden var sammensat af meget kreative ingeniører og øvelsen viste, at der ikke var nogen medarbejdere, der kunne tage sig af den sterile produktion, der skulle sikre leverancer til de ordrer, som var begyndt at komme i hus. Det var en voldsom erkendelse for ledelsen, som indenfor de næste 6 måneder, valgte at forlade virksomheden. Hvis sammensætningen af medarbejdere tidligere havde været i fokus, f.eks. ved brug af typetest, så kunne ledelsen have forudset – og handlet i god tid.

Typetest til karriereudvikling og outplacement

I forbindelse med karriereudvikling og outplacement har jeg brugt typetest i mange år. Formålet med dette er, at kandidaten i processen får den selvindsigt, som tilbagemeldingen giver. Desuden kan typeviden også være en støtte, når kandidaten skal forberede en præsentation enten for sin arbejdsgiver eller i forbindelse med jobsamtaler.

Eksemplet jeg ofte giver er fra ejendomsmæglerbranchen. Den ene ejendomsmægler skriver: ”Pragtfuld lejlighed med plads til familien – lige midt i latinerkvarteret. Her kan familien stortrives og forbruge alle de kulturelle tilbud, der er lige rundt om hjørnet”. En anden ejendomsmægler skriver: ”Lejlighed med 150 meter til busforbindelser og 400 meter til nærmeste daginstitution sælges. Sælger har renoveret lejligheden for kr. 350.000,- i sidste kvartal af 2009. De 120 m2 er fordelt på stor stue, 45 m2, 2 værelser a’ 15 m2 og forældresoveværelse på 20 m2. Madlavning kan foregå med bygas.” De 2 ejendomsmæglere beskriver den samme lejlighed meget forskelligt og de henvender sig til forskellige købere.

Mit sidste gode eksempel, jeg har i hundredevis flere, skal vise medarbejderens brug af typetesten, når han/hun skal finde nyt job. Selv om jeg selvfølgelig ikke anvender typetest til rekrutteringsformål, så kan den anvendes til at vurdere jobbets type og virksomhedens type. Det vil dog sjælden være nødvendigt at kategorisere job og virksomheder i 16 kasser. Men vedrørende job og virksomhed skal der være et passende sammenfald (Det er som med parforhold. Hvis der ikke er et passende sammenfald, kan hverdagen blive svær, når fascinationen af modsætninger aftager). På samme måde vil jeg ofte fraråde en medarbejder at acceptere et job, som i sin rolle er meget forskellig fra egne præferencer. Og hvis virksomheden har værdier (fælles antagelser), som strider mod medarbejderens type, så vil en ansættelse ofte blive af kortere varighed.

Herefter kommer et par eksempler, hvor forsigtighed og information om, hvordan vi bedst bruger typetesten kunne sikre et bedre udbytte.

Personlige erfaringer med effektiv brug af typetest

I en stor omegnskommune til København havde jeg en proces, der skulle sætte gang i innovation mange steder i kommunen. Holdet, der deltog, var ledere fra forskellige områder i kommunen. Indledningsvis vedtog vi (holdet og undertegnede) en tavshedsforpligtelse, der gensidigt skulle sikre deltagerne mod at resultaterne blev offentliggjort. Efter scoring (individuelt) af typetesten, gennemgik jeg de typer, der var til stede, ud fra den viden jeg har.

I en efterfølgende kaffepause blev jeg kontaktet af en deltager. Hun var lettere oprevet og refererede til tavshedsaftalen (som jeg altid starter et gruppeforløb med). Hun sagde: ”Jeg var ikke gået med til testen, hvis jeg havde vist, at du ville beskrive mig så tydeligt overfor mine kollegaer”. Der var flere deltagere med samme type og navnene bag typekoderne blev ikke nævnt. Denne episode lærte mig at understrege, at når jeg gennemgår typernes særkender, skal jeg huske at fortælle, at beskrivelsen kan bruge på alle de mennesker, der har samme type.

I forbindelse med en opgave, hvor jeg skulle fokusere på samarbejdet mellem IT-supportere i en stor koncern, udførte jeg først en kort forundersøgelse, hvor de kommende deltagere bl.a. blev spurgt om, hvilket kendskab de havde til MBTI. Næsten alle havde kendskab, idet de havde haft typetesten som en del af en projektuddannelse. Jeg bad derfor om at få deres typer oplyst, så jeg kunne bruge dette i det forløb, som jeg designede til dem. Ingen af dem kunne huske typekoden og de oplyste, at de jo kun havde brugt ½ time på at arbejde med besvarelse og forklaring om typer. IT medarbejderne kunne derfor ikke ”bruge” typeviden til noget og samtidig var de uvillige til at genteste, da de jo havde ”prøvet det”.

Brug værktøjet rigtigt

Hvis brugen af typetest nærmer sig en ”selskabsleg” vil jeg anbefale, at der bruges en anden leg, der er nok at vælge imellem på nettet – også nogle, der bygger på Jungs teori.

Typetest er et seriøst værktøj, som kan anvendes til mange positive formål. Derfor kan det anbefales, at der sættes tilstrækkelig tid af til formålet. Desuden kan en sparringspartner eller konsulent med tilstrækkelig erfaring sikre, at virksomheden får det udbytte ud af investeringen, som de kan forvente.

Link til outplacementvirksomhed, der benytter MBTI som værktøj: http://hel-udvikling.dk/

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35