Send til en ven   Udskriv24/6 2011 kl. 14:20
Send til en ven

Alle vinder ved konsulenthjælp til opsagte medarbejdere

Konsulenthjælp til opsagte medarbejdere hjælper medarbejderen med at komme videre, giver goodwill hos de øvrige medarbejdere samt mulighed for besparelser. Det er med andre ord en god investering for alle parter.

Af Erik Bernskov

Et genplaceringsforløb eller outplacementforløb – kært barn har mange navne – burde tilbydes alle medarbejdere, når man er nødt til at sige farvel. Derved får medarbejderen den fornødne støtte i en svær tid samt konkret hjælp og sparring til at finde et nyt job.

Et seriøst genplaceringsforløb består af en struktureret afklaringsfase, hvor medarbejdere (kandidater) sammen med konsulenten bliver afklaret omkring sine kompetencer og muligheder. Derefter opsættes nogle jobmål, der er tilpasset jobmarkedet og mulighederne for kandidaten.

Når afklaringen er foretaget og målene er sat, fortsætter et forløb typisk med en sparring og vejledning, der giver kandidaten de fornødne værktøjer og konkrete idéer til, hvordan og hvor der kan søges job.

Fokus på at finde job via netværk

Da omkring halvdelen af alle job besættes, uden at stillingen har været slået op, så arbejder en dygtig konsulent i høj grad med at hjælpe kandidaten til at se muligheder igennem netværk og det der populært kaldes ”det usynlige jobmarked”.

Hjælp til at optimere hver mulighed

Da man i løbet af en jobsøgningsfase i de fleste tilfælde ikke kan undgå at komme ud for nogle nederlag, så har konsulenten en meget vigtig rolle i at skabe og bevare motivationen og troen på, at det lykkes.

Hvis man ikke er mentalt ovenpå og bedst muligt udrustet, når man kommer til en jobsamtale, så er der en chance for, at man taber på point, selv om man måske i virkeligheden er den mest kvalificerede til jobbet. Derfor kan en konsulent hjælpe med til at ruste kandidaten og optimere de enkelte muligheder der opstår i jobsøgningsfasen og på den måde medvirke til at afkorte perioden mellem to job.

Valg af konsulent

Når der vælges udbyder af outplacement/genplaceringsforløb, er der flere udbydere at vælge imellem. Dog er det ret få spillere på dette marked, der er helt fokuserede på denne konsulentydelse og ikke bare har det som et biprodukt ved siden af andre konsulentydelser.

Selv om man har fundet et firma, der kan løse opgaven, er det imidlertid også vigtigt, at der er et godt match mellem kandidat og konsulent, så forløbet bliver bedst muligt optimeret.

Ikke mindst når der er tale om afskedigede ledere og direktører, er det vigtigt at konsulenten har den fornødne erfaring fra erhvervslivet til at kunne give en ordentlig og effektiv sparring. Derfor tilbydes forløb for direktører og andre topledere typisk som executive outplacement forløb målrettet de konkrete behov.

Det betaler sig

Der kan være penge at spare for en virksomhed, hvis en opsagt medarbejder finder ny ansættelse inden opsigelsesperioden er udløbet. Den outplacementhjælp som firmaet betaler for kan derfor sagtens komme til at betale sig selv hjem.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35