Send til en ven   Udskriv25/7 2012 kl. 15:48
Send til en ven

Kvinder finder vej til bestyrelser via netværk

I 2010 viste en norsk undersøgelse, at kvinder oftest bliver rekrutteret til bestyrelsesposter via deres professionelle netværk fremfor andre netværk eller konsulentvirksomheder.

Af Amanda Højme Nielsen

En norsk undersøgelse (FaFo) tog I 2010 et kig på, hvorvidt der er forskel på den måde hvorpå mandelige og kvindelige bestyrelsesmedlemmer rekrutteres. Resultaterne viste, at der var meget lille forskel på mænd og kvinders uddannelsesmæssige baggrund samt deres engagement i bestyrelsesarbejdet. Desuden var kvindelige bestyrelsesmedlemmer i gennemsnit yngre end mandlige bestyrelsesmedlemmer.

For kvindernes vedkommende blev flest rekrutteret igennem deres professionelle netværk, og kun en lille andel pegede på rekrutteringsvirksomheder og databaser – til trods for at der findes databaser målrettet kvinder, som søger poster i en bestyrelse.

Netværk er vejen til bestyrelsesposter

Som kvinde er et velfungerende netværk vigtigt, hvis du gerne vil opfordres til at gå ind i en bestyrelse – og det kan godt lade sig gøre. Et godt eksempel er Rigmor Zobel Ravn, som på et tidspunkt har siddet i fire bestyrelser (Compass, Integral A/S, Institut for selskabsledelse og RUC Advisory Board) og er fortaler for, at kvinder skal være mere synlige i ledelse og bestyrelsesarbejde i Danmark. Hendes gode råd lyder, at det handler om at dyrke sit netværk. Bliv en aktiv del af professionelle netværk og gør opmærksom på, at du ønsker at gå ind i bestyrelsesarbejde.

De rette netværk

Der findes forskellige professionelle netværk – også netværk, som kun er målrettet kvinder. Men netværk for kvinder virker ikke, mener Karen Sjørup som forsker i køn og ligestilling ved Roskilde Universitet. Hvis kvindernes netværk ikke giver adgang til mændenes netværk, går man nemt glip af en adgangsbillet videre i karrieren; 89 pct. af bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede aktieselskaber er nemlig mænd.

Netværk og databaser for kvinder har den fordel at de skaber et forum, hvor kvinder kan dele erfaringer, vidensdeling, sparring og jobmuligheder. Det kan være en stor fordel at være en del af, men man skal stadig ikke udelukke eller flytte fokus fra andre professionelle netværk, som mænd også er en del af.

Hvis du som kvinde er på udkig efter nye karrieremuligheder eller gerne vil opfordres til at gå ind i en bestyrelse, handler det om at netværke strategisk. Vær opmærksom på, hvor dine muligheder ligger og vær målrettet.

Kilder: Eurofound, Lederne, Navisen

Læs hele artikel om Rigmor Zobel Ravn på: http://www.lederne.dk/magasinet/magasiner/2006/Nr+09+september+200/Tema+Kvinder+og+best/Netvaerk+giver+bestyrelsesposter.htm

Forrige12Næste

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35