Send til en ven   Udskriv1/5 2014 kl. 16:14
Send til en ven

8 tips til introverte netværkere

Det er rigtig mange fordele ved at netværke og møde nye mennesker. Men for nogle er det lettere sagt end gjort. Og hvad gør man , hvis ordene ”netværk” og ”smalltalk” får det til at løbe koldt ned ad ryggen? Her er 8 ideer til dig, der har det svært med at netværke ved sociale arrangementer.

Af Amanda Højme Nielsen

Det er langt fra alle, som nyder at deltage i sociale arrangementer, møde nye mennesker, smalltalke og udveksle kontaktinformationer med vidt fremmede. Men ikke desto mindre er det en vigtig del af det at netværke. Hvis du – ligesom jeg – synes at smalltalk og netværksarrangementer er grænseoverskridende, så er her 8 ideer til, hvordan du kan overvinde din netværksskræk.

1 Visualisér succes

Din succes med at netværke begynder faktisk længe før, du er dukket op til det sociale arrangement. Det begynder med, at du visualisere, hvordan du vil gribe situationen an. Måske lyder det fjollet, men det er vigtigt, at du fokuserer på alle de ting, der vil gå godt. Med andre ord, forestil dig, at du er en succesfuld netværker. Hvad taler du om? Hvordan tager du kontakt til andre? Hvem taler du med? Hvad taler du om? Med visualisering kan du opbygge en positiv forventning til situationen i stedet for at frygte den.

2 Lev dig in i rollen

Når først du er dukket op til arrangementet, er der ingen vej tilbage. Og du får mest ud af det, hvis du lever dig ind i rollen. Tænk på dig selv som en skuespiller, som træder ind på en scene og har 30 minutter til at præstere i en rolle. Lev dig ind i rollen og gør dit bedste for at udleve den succes, som du på forhånd har visualiseret.

3 Skift fokus

Hvis dit fokus er, at du føler dig utilpas i netværkssituationer, så er det måske tid til at skifte fokus. I stedet for at tænke på, hvordan du selv oplever situationen, så husk, at det at netværke handler om at skabe ægte, autentiske, menneskelige kontakter. Fokusér på formålet med situationen. Vær personlig, oprigtig og nysgerrig. Husk, at spørgsmål er den lette vej til at åbne op for en samtale. I bund og grund handler det om, hvad andre har at sige og derefter finde et fælles udgangspunkt.

4 Et skridt ad gangen

Du behøver ikke være til stede fra start til slut. En times effektiv interaktion og smalltalk er langt mere udbytterig end flere timer med halvhjertet snak og tilfældig uddeling af visitkort. Start med at sætte nogle overskuelige mål for dig selv i forhold til hvor ofte og hvor længe du vil netværke. Øvelse gør mester, så jo flere gange du deltager i et arrangement, desto lettere bliver det. Dermed ikke sagt, at du vil komme til at elske det – men du vil med garanti blive bedre til det.

5 Et håndgribeligt mål

Sæt et håndgribeligt mål forud for et netværksarrangement. Det kan være noget så simpelt som: Jeg vil finde 3 personer mennesker, som står for sig selv og introducere dem til nogle andre eller jeg vil møde 3 nye mennesker indenfor mit professionelle område. På den måde har du et specifikt mål at arbejde hen imod, fokusere på og bagefter måle din succes op imod.

6 To er bedre end en

Det kan være svært at træde ind i et rum fyldt frem fremmede ansigter, hvis man er helt alene. Situationen vil være lettere at overskue, hvis du beder en kollega eller ven om at deltage sammen med dig. Det er selvfølgelig vigtigt, at I netværker hver for sig og måske bare stikker hovederne sammen et par gange i løbet af selve arrangementet. I kan introducere hinanden til nye kontakter og fungere som moralsk støtte.

7 Hjemmearbejde

Brug tid på at researche forud for et netværksarrangement. Brug lidt ekstra tid på at undersøge emner, som kan være relevante at tale om eller find ud af lidt om de andre deltagere. Er der nogle i netværksgruppen, som er særlig relevante for dig at komme i kontakt med?

8 Stil dig i kø

Når du ankommer til arrangementet og ikke ved, hvad du skal gøre af dig selv, så find en kø at stille dig i. Det er underordnet hvilken kø. Fordelen er, at køen giver dig et midlertidigt tilhørssted, som ikke føles akavet. Bonussen er, at du nu har 2 mennesker, du kan tage kontakt til på en naturlig måde: personen foran dig og bagved dig i køen. Det er et oplagt sted at øve dig på smalltalk og den perfekte mulighed for at danne dig et overblik over lokalet og dets tilstedeværende.

Forrige12Næste

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35