Send til en ven   Udskriv27/4 2012 kl. 9:11
Send til en ven

Få job via netværk

Hold effektive møder med personer i dit netværk, så du kan finde frem til de usynlige jobmuligheder.

Af Erik Bernskov

En meget stor procentdel af job slås aldrig op, da de når at blive besat via netværk inden det kommer til mere. Dermed undgår virksomheden en – til tider – omfattende rekrutteringsproces og man får ansat en person, som man allerede har fået anbefalet via sit netværk. Det er derfor vigtigt i en jobsøgningssituation at arbejde med netværk. Den mest effektive måde at gøre det på er ved at etablere møder med netværkspersoner. Det kan være grænseoverskridende for mange, men det virker, hvis man gør det på en konstruktiv måde.

Langt de fleste mennesker er villige til at hjælpe andre med et godt råd, så længe de ikke følger sig forpligtede til at skulle love noget. Derfor, start med at skrive en liste over alle de personer hvis erfaring, gode råd og netværk, du måske kan drage fordel af. Derefter kan du kategorisere dem i følgende tre kategorier:

A. Personer, der kan beslutte en ansættelse

B. Personer, der er godt placeret og som kan bane vejen

C. Andre personer, der kan fortælle om job, kvalifikationskrav, branchen etc.

Begynd herefter med at kontakte personerne på din navneliste, og lav en aftale om et kort og personligt møde med hver af dine kontakter. Hvis ikke det er muligt at mødes, kan mødet til nød ske pr. telefon - husk også i dette tilfælde at aftale et præcist tidspunkt. Det kan være hensigtsmæssigt at begynde at øve sig i at afholde netværksmøder med en person i kategori C.

Du skal huske ikke at spørge, om han/hun kan skaffe dig et nyt job! Mødets formål er, at få gode, praktiske råd og ideer med på vejen.

Her er noget af det, du kan forvente at få ud af et netværksmøde: 

· Få nyttige kommentarer til dit materiale

· Få forslag til ressourcepersoner, du kan kontakte

· Få feedback og svar på spørgsmål

· Blive inspireret

· Blive orienteret

· Blive informeret om relevante jobmuligheder

Forbered dig – hver gang

Det er vigtigt, at du gør et godt indtryk og forbereder dig, når nogen har sagt “ja” til at tage tid ud af deres kalender for at mødes med dig. Et godt netværksmøde kan resultere i, at din netværksperson vil begynde at fungere som et værdifuldt mellemled for dig.

Han/hun vil begynde at omtale dig i sin egen netværkskreds, og måske endda arrangere et møde for dig med en kontakt, du ikke har mødt før. Du kan, med andre ord, gå glip af nogle enestående netværksmuligheder, hvis ikke du er godt nok forberedt.

Forslag til måder hvorpå, du kan forberede dig til et netværksmøde:

· Forbered en sælgende præsentation af dig selv.

· Forbered konkrete spørgsmål om hans/hendes branche, firma og resultater. Sug al den viden til dig, du kan.

· Forbered spørgsmål om netværkspersonens netværk.

· Forsøg at finde frem til fællesnæveren, altså enkeltpersoner eller virksomheder I begge kender.

· Forbered en præcis beskrivelse af dit jobmål, så vedkommende kan være et effektivt mellemled.

TIP: Forbered dig grundigt til hver enkelt af dine netværksmøder! Virksomheder og netværkspersoner er forskellige, og kræver derfor også individuel research og forberedelse. Det er specielt vigtigt at have sat sig godt ind i virksomheden, når du mødes med en beslutningstager.

Opfølgning

Husk at vise din påskønnelse overfor din netværksperson efter et møde ved at skrive tilbage og takke for deres tid og gode råd. En takkebesked er ikke alene god etikette, men danner også grundlag for, at du kan bibeholde kontakten efter jeres møde – sørg for at holde kontakten. Der vil som regel altid være noget at følge op på.

Det virker

Jeg har hjulpet rigtig mange kandidater i outplacementforløb og har set, hvordan det skaber resultater i sidste ende. Det gælder om at blive ved til ”løsning møder behov”. Der hænger sædvanligvis ikke et job ledig og venter, når man begynder arbejdet, men det viser sig ofte at dukke op på forskellig vis.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35