Send til en ven   Udskriv14/3 2012 kl. 14:31
Send til en ven

Skab et bedre arbejdsmiljø

Hvis du ønsker at skabe et bedre arbejdsmiljø for dig selv eller medarbejdere/kolleger, er du først nød til at identificerer problemerne – og derefter gøre noget ved dem.

Af Amanda Højme Nielsen

Du får mere ud af dit arbejde, når dine omgivelser bidrager til, at du bedre kan koncentrere dig, holde fokus og være effektiv. Især hvis du bruger det meste af din dag på kontoret, og er på telefonen eller sidder foran en computerskærmen.

Forholdene varierer fra virksomhed til virksomhed. Nogle medarbejdere deler et mindre kontorlokale og andre sidder i store, åbne kontorlandskaber. Uanset hvilke forhold man arbejder under, vil der altid være plads til forbedring. Første skridt er, at identificere hvilke elementer på arbejdspladsen, der påvirker din effektivitet og arbejdsproces negativt i løbet af hverdagen.

Lyt til medarbejdernes behov

Arbejdsmiljøet i virksomheden bør ikke kun være i medarbejdernes interesse – det er i høj grad også noget, som ledelsen skal være opmærksom på. Hvor har du som leder sidst ”taget temperaturen på arbejdsmiljøet” og spurgt ind til hvorvidt dine medarbejdere trives i omgivelserne eller ej, om der er noget der ville bidrage positivt til niveauet af effektivitet og koncentration i dagligdagen?

Du kan starte med at tage stilling til nogle af de mere banale ting såsom hvordan er temperaturen og belysning? Har medarbejdere adgang til vand og evt. frugt i løbet af dagen? Er kontorforhold optimale? Hvordan fungerer arbejdspladsens møblement i forhold til medarbejdernes behov?

Selvom du vurderer, at arbejdsmiljøet i virksomheden er tilfredsstillende og funktionelt for alle parter, kan du stadig overveje nye muligheder og forbedringer, som kan være med til at reducere stress og øge effektivitet. Fx har nogle større virksomheder sågar ”stillezoner”, hvor medarbejdere kan holde korte, uforstyrrede pauser og genvinde koncentration og energi.

Det du kan gøre som kollega

Din opfattelse af dit arbejdsmiljø behøver ikke nødvendigvis være den samme som din kollegas. Nogle mennesker trives godt med, at det summer af aktivitet omkring dem, hvorimod andre er mere effektive i rolige omgivelser. Selvom meget af ens hverdag selvfølgelig er styret af hvilken type virksomhed, du er i, kan du selv gøre noget for at styre og minimere forstyrrende elementer og dermed også øge din effektivitet.

Begynd med at analysere dig selv og dine arbejdsmetoder. Du kan fx stille dig selv følgende spørgsmål: Hvornår på dagen er jeg mest effektiv? Føler jeg mig stresset? Hvilke forstyrrende elementer er jeg omgivet af?

Måske deler du kontor med én der elsker at fortælle om weekendens hændelser mandag morgen, måske kan du ikke koncentrere dig fordi radioen eller kontorets printer er placeret ved din plads, eller måske glemmer du at tage små pauser i løbet af dagen. Mulighederne er mange, men hvis du vil løse problemet, må du først finde det. Du kan eventuelt analysere dine egne arbejdsvaner og omgivelser, og over en periode skrive tingene ned.

Når du har fundet frem til en eller flere elementer, som forstyrre din koncentration eller dit overblik i løbet af en arbejdsdag, kan du dele dem op i to kategorier:

  1. Det kan jeg ændre
  2. Det kan jeg ikke ændre

Det første og vigtigste at tage fat på, er selvfølgelig det, du selv kan gøre noget ved. Fx at huske at tage korte pauser, drikke vand, rydde op i bunkerne på skrivebordet, slukke radioen, snakke med din kollega om, hvornår du ikke ønsker at blive forstyrret osv.

De ting, du ikke selv kan gøre noget ved, kan du gøre den øverst ansvarlige opmærksom på. Med de lidt større ting, kan du eventuelt begynde med at danne dig et indtryk af, om du er den eneste eller om I er mange, som oplever det samme problem.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35