Send til en ven   Udskriv24/6 2011 kl. 13:29
Send til en ven

Få større gennemslagskraft som leder

For at blive en god leder må du udleve rollen og agere som en god leder. Klæd dig som en leder og opfør dig som en leder - også selv om du ikke har fået lederjobbet endnu.

Af Erik Bernskov

Dit kropssprog, din påklædning og måden du agerer på overfor andre har betydning for, hvordan du bliver opfattet. Det er derfor vigtigt at agere som en leder for at blive opfattet som en sådan – eller for at blive opfattet som en potentiel leder.

Du kan med andre ord sætte dig selv i scene som en leder eller en, der opfattes af andre som en ledertype eller et lederemne.

Mange amerikanske præsidenter er kendte for at iscenesætte sig selv som ledertyper. Deres kropssprog og måde at agere præsidentkandidat på, er med til at sælge dem.

I sin populære bog Blink beskriver Malmcom Gladwell, hvordan den amerikanske præsident Warren Harding lignede en præsident i så høj grad, at han kunne overbevise vælgerne på trods af manglende talenter og lederegenskaber.

Førstehåndsindtrykket af en præsidentkandidat, der i så høj grad lignede og agerede som en præsident, var ikke til at slette hos vælgerne. Malcolm Gladwell konkluderer derfor, at vi bedømmer - og fejlbedømmer folk - i løbet af et meget kort øjeblik.

Den amerikanske Barack Obama har vist sig som et bedre eksempel på, hvordan hans store udstråling som leder passer bedre sammen med hans lederegenskaber. Barack Obama har en høj gennemslagskraft ved brug af kropssprog og en god evne til at formulere sig.

Øvelse gør mester

Ved at øge din selvindsigt i hvordan du agere, vil du kunne ændre din adfærd og få en større personlig gennemslagskraft. Som ny eller erfaren leder kan det være hensigtsmæssigt at alliere sig med en mere erfaren leder, en ekstern coach eller kommunikationsrådgiver, der kan hjælpe i processen. Det kan fx være givtigt at se sig selv optaget på video og på den måde blive opmærksom på, hvordan andre opfatter en.

Barack Obama har også en anden vigtig lederegenskab; Nemlig evnen til at være nærværende. Dette kan – ligesom mange andre egenskaber for en leder – udvikles ved hjælp af selvindsigt og øvelse.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35