Send til en ven   Udskriv8/3 2012 kl. 11:05
Send til en ven

Delte meninger om dresscodes

Være opmærksom på skrevne såvel som uskrevne ”dresscode” regler. I nogle sammenhænge er udviklingen gået mod det mere uformelle, mens man i andre fortsat holder stilen.

Af Erik Bernskov

De fleste virksomheder i Danmark følger nogle uskrevne regler og retningslinjer om påklædning på arbejdspladsen, og ofte er det op til medarbejderne selv at finde den rette balance og tilpasse sig virksomhedens kultur.

Lidt flere virksomheder er begyndt at praktisere, at skrive ned hvad den vedtagne dresscode er. Dog er størstedelen af landets virksomhedsledere af den opfattelse, at medarbejdere fortsat vil være i stand til selv at fornemme de uskrevne retningslinjer på deres arbejdsplads, og finder ingen grund til at skrive noget ned. 

Behovet for en nedskreven dresscode afhænger selvfølgelig meget af virksomheden, og de forskellige jobfunktioner som hører med til stillingen. En medarbejder for et kreativt arkitektfirma vil således højst sandsynligt være anderledes klædt end en ledende medarbejder på hovedkontoret i Mærsk.

Slipset er blevet mindre udbredt i Danmark

Et job hvor man i sin professionelle berøringsflade agerer ”virksomhedens ansigt” udadtil stiller højere krav til påklædningen end et job, hvor man ikke på daglig basis beskæftiger sig med kunder eller klienter. Det handler om både at afspejle arbejdsopgaver, virksomheden og virksomhedens kunder. Nogle virksomheder har derfor visse uskrevne eller skrevne regler for medarbejdere, som deltager i eksterne møder og konferencer.  

Tendensen er, at man de fleste steder bevæger sig mere og mere væk fra ”det stiveste puds” med jakkesæt og slips – selvom det dog stadig bruges hos fx nogle af Danmarks større handelsvirksomheder. En professionel og lidt mindre formel løsning vil som regel være pæne bukser og skjorte – evt. med en jakke til, når man er ude af huset. Andre virksomheder i dag tillader en endnu mere afslappet og personlig tilgang til påklædning.

Praksis i udlandet

Hvis man skal slå sine karrieremæssige folder udenlands, er det vigtigt at være opmærksom på, at dresscodes varierer fra land til land. Følgende praksis ses i nogle europæiske lande:

Tyskland

I Tyskland har nogle virksomheder en forventning om formel påklædning, og især mænd er generelt mere formelt påklædte end damer. Andre tyske virksomheder (såsom fx IT virksomheder) er mere afslappede.

Storbritannien

I forhold til os danskere, har briterne stadig generelt en meget formel tilgang til påklædning på arbejdspladsen, og jakkesæt er langt mere udbredt og også forventet på flere arbejdspladser. Desuden ser man ofte forretningsfolk klædt i mørke og grålige toner - og i

Frankrig

I Frankrig oplever man nogenlunde samme praksis som i Storbritannien. Her møder man også generelt flere jakkesæt og slips, selvom nogle arbejdspladser også accepterer pæne jeans og t-shirt/skjorte – det afhænger af arbejdsopgaver, virksomheder og ansvar. 

Sverige

I Sverige tillader de fleste arbejdspladser en meget afslappet påklædning indenfor rimelighedens grænser - dvs. Ikke jeans, kondisko, shorts osv. Man ser sjældent slips, men til gengæld er det mere udbredt at mikse forskellige jakker og bukser. Dog holdes den formelle dresscode fortsat i virksomheder som banker, advokatkontorer m.m. undtaget).

Når forretningsmøder afholdes i både Danmark og udlandet med gæster fra andre lande holdes typisk altid en mere formel dresscode. Når man er på besøg i andre virksomheder i Danmark eller udlandet kommer man derfor ikke galt af sted hvis man som mand holder sig til jakkesættet. Med eller uden slips.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35