Send til en ven   Udskriv13/9 2012 kl. 17:56
Send til en ven

Tænk dig igennem din karrierekrise

En karrierekrise kan enten være påvirket af ydre eller indre faktorer. Fx i forbindelse med en opsigelse, eller måske føler du, at du er gået død i din karriere. Uanset årsagen, opleves en karrierekrise for mange som en følelsesmæssig rutsjebanetur. Her kan du få nogle gode ideer til, hvordan du bedst muligt kommer igennem din karrierekrise.

Af Erik Bernskov

Vi forbinder ofte vores karriere med, hvem vi er, og hvad vi kan. Og når vi derfor når til et punkt, hvor vi pludselig er gået død i jobbet, er blevet sagt op eller er blevet usikker på hele vores karriere, er det derfor ikke blot den professionelle side af os, der bliver påvirket – det er også den personlige del.

Udover at en karrierekrise kan påvirke vores følelser og ego, spiller krisen også ind i andre aspekter af livet; det kan påvirke din økonomi, dit selvværd, din familie og omgangskreds eller dine planer for fremtiden. Med andre ord, en karrierekrise kan – som andre kriser – gøre ondt på mange måder og nogle gange sløre vores rationelle tankegang.

Derfor kan det være en stor hjælp med et konkret værktøj til, hvordan du kommer videre i din tankeproces, når du er gået i stå. Det virker måske banalt, men en så enkel teknik som mindmapping kan hjælpe dig i gang igen og videre.

Giv dig selv tid til at tænke

Hvis du befinder dig i en karrierekrise, er det en god idé at give dig selv tid til at tænke og overveje din situation. Dermed ikke sagt, at man kan tænke sig ud af en krise, men jeg mener bestemt, at du med en simpel øvelse kan tænke dig tilbage på rette spor. Et mindmap kan være en god måde, hvorpå du kan give udtryk for og samle dine følelser, frustrationer, muligheder og ideer ét sted, og det kan hjælpe dig med at sætte struktur på dine tanker. Det kan også hjælpe dig med at udvikle og finde frem til nye ideer.

Giv dig selv 20 minutter og skriv fx karrierekrise i midten af dit mindmap. Skriv dernæst dine muligheder/ideer for fremtiden ned og fortsæt indtil tiden er gået. Medtag også de muligheder, som du ikke nødvendigvis har lyst til. Når du er færdig med dit mindmap, så inddel dine muligheder og ideer i 3 forskellige kategorier (evt. i forskellige farver): JA, NEJ og ved ikke. Med andre ord, hvilke af dine egne ideer, er du begejstret omkring?

Denne øvelse kan du vende tilbage til og gentage med mellemrum. Jo flere gange, du gentager øvelsen, desto større er chancen for, at du generer nye ideer. Giv dig selv tid mellem øvelserne til at lade ideerne ulme. Måske får du nogle nye ideer eller nye perspektiver på din karriere i den tid, du ikke arbejder på dit mindmap.

TIP: MindNode og iThoughtsHD er begge apps, som giver dig muligheden for at lave mindmaps direkte på din iPad.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35