Send til en ven   Udskriv22/1 2014 kl. 19:06
Send til en ven

Overvejer du at skifte karriere?

…Så er du ikke alene. Næsten hver anden har nemlig lyst til at skifte deres karriere ud med en ny, viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq.

Af Lene Piilgaard

Tallene fra Analyseinstituttet Wilkes undersøgelsen viser, at 44 procent har lyst til at skifte deres karriere ud, og på spørgsmålet, om man har lyst til at skifte karriere i løbet af sit resterende arbejdsliv, svarer 45 procent af 500 respondenter ja, 36 procent siger nej, mens de resterende 19 procent er i tvivl.

Men hvad skal man gøre, hvis ens drøm skal udleves? Jeg har samlet nogle gode råd til processen.

  1. Afklar dine jobønsker. Start med dine drømme, men søg ikke job i en ny branche uden at virkelig tænke over dit valg. Foretag en grundig research af branchen, f.eks. gennem venner der arbejder i branchen, så du har et godt grundlag at træffe dine beslutninger på.

  1. Afklar dine kompetencer. Hvad har du at tilbyde i forhold til et nyt job/en ny branche? Lav en detaljeret liste over din viden og erfaring – hvor du har den fra, og hvordan du har anvendt den. Mangler du nogle kompetencer og i så fald, hvordan får du dem? Generelt kan vores erfaring og kompetencer bruges til meget mere end vi tror. Derfor handler det i første omgang om, at du får styr på dine kompetencer, og måske at holde lidt tilbage i forhold til ny uddannelse. Når du har dannet dig et realistisk billede af dine kompetencer, så få andre til at kigge på det og sammenhold dit billede af dig selv, med det andre ser.

  1. Udarbejd et CV. Af CV’et skal det tydelige fremgå hvilke kompetencer, du har i forhold til det job, du ønsker dig. Læg vægt på hvad du kan, frem for hvor du har arbejdet. Hvor et omvendt kronologisk CV med resultater normalt anbefales, så kan et kompetence-CV være relevant, hvis du ønsker at skifte karriere.

  1. Mangler du kompetencer? Udarbejdet en plan for hvordan og hvornår du kan tilegne dig dem, og undersøg, om din plan er realistisk i forhold til familie, økonomi m.m.. Tænk i ”træde-stens-job”, dvs. jobs som ikke er dine ønskejob, men som kan give dig væsentlige kompetencer, som du aktuelt ikke har, og som kan føre dig til drømmejobbet.

  1. Opret en profil på LinkedIn og få kickstartet dit netværk, hvis du ikke allerede er i gang. Find ud af, om du kender nogen, der arbejder i den virksomhed, du ønsker at arbejde i. Brug kontakterne til at undersøge, hvordan virksomheden er. På LinkedIn kan du finde mange af de informationer, som du har brug for. Og husk også, at det er endnu bedre at komme i kontakt med en virksomhed, før de laver stillingsannoncen. Omkring halvdelen af alle job i Danmark besættes via netværk eller uopfordrede ansøgninger uden at blive slået op.

  1. Lav en målrettet og fokuseret ansøgning. Måske kan du i en uopfordret ansøgning vække så meget interesse, at virksomheden kalder dig til en samtale. Og er du først her, er det lige så meget kemi, din personlighed og interviewerens tro på dig, som det er dine dokumenterede erfaring, der er afgørende. Du skal i ansøgningen klart fortæller virksomheden, hvorfor de skal vælge lige præcis dig til jobbet. Med andre ord, du skal lave et konkret stykke markedsføringsarbejde. Søg ligeledes de opslåede jobs. Husk at når en virksomhed udarbejder en stillingsannonce, står der naturligvis i annoncen, hvilke kompetencer, der lægges vægt på. Virksomheden tegner et ideal billede og forestiller sig måske, du har ”siddet i et tilsvarende job i min. 3 år”. Det har du ikke, og undlader måske at søge, selv om du egentlig synes, dette kunne være drømmejobbet. Søg jobbet, hvis du mener, du kan bestride det, og hvis det ikke synes helt urealistisk, at du kan få det.

  1. Søg sparring og råd i dit netværk. Tag fat i dit netværk. Kender du nogen, der arbejder i en virksomhed eller branche, du synes er spændende? Eller nogen som måske har et job, du synes lige er noget for dig? Understreg overfor vedkommende, at de naturligvis ikke skal ”skaffe” dig et nyt job, men at de skal fortælle om deres egne erfaringer. Bed også netværkspersonen om at komme med sin vurdering af, om du med dine kompetencer og erfaring, vil kunne komme i betragtning til et lignende job.

Mange har i denne situation også rigtig god gavn af at tale med en professionel karriererådgiver, der samtidig har et netværk, som man kan drage nytte af. En karriererådgiver vil samtidig kunne give dig professionel feedback på ansøgning og CV. Du kan fx læse om karriererådgivning på www.hel-udvikling.dk

Mere end 300.000 danskere skifter job- og karrierevej hvert år. Nogle af dem starter på noget helt nyt og kaster sig ud i det drømmejob, de har overvejet i mange år. Og hvad er det værste der kan ske? Måske finder du ud af, det alligevel ikke var drømmejobbet, men så har du prøvet det.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35