Send til en ven   Udskriv3/9 2013 kl. 15:13
Send til en ven

En professionel rådgiver øger dine chancer for at få jobbet

Når du bruger en professionel karrierecoach, der også foretager rekrutteringer, øger du dine chancer væsentligt, når du søger efter et nyt job.

Af Lene Piilgaard

Det er i dag oftest ikke nok at være flittig, når du søger job. Jobsøgning er i langt højere grad end tidligere blevet en faglig disciplin, hvor det handler om at kunne slå igennem på mange parametre, mere end det handler om at få så mange ansøgninger af sted som muligt.

På en opslået jobannonce modtager virksomheder ofte i omegnen af 200 ansøgninger, hvor alle ansøgere forsøger at sælge sig selv bedst muligt i forhold til de kompetencer, som efterspørges.

Men hvordan får du fortalt de vigtigste ting om dig selv og dine kompetencer? Og hvad er i øvrigt de vigtigste informationer at få givet i forhold til, hvad virksomheden efterspørger. Dette kan være svært at vurdere konstruktivt, når hovedpersonen i ansøgningen er én selv.

Løsningen kan være et samarbejde med en professionel konsulent – en karrierecoach. En karrierecoach i et rekrutteringsfirma, der har kendskab til de folk som står for at ansætte personale i deres virksomheder, og som ved, hvad der skal til. Nedenstående har jeg samlet 6 grunde til, at et samarbejde med en karrierecoach fra et firma, der også selv rekrutterer, vil bringe din ansøgning øverst i bunken, når der kaldes til samtale.

1. Direkte adgang til de ansvarlige ved ansættelser

En god og fagligt kompetent karrierecoach prioriterer sit netværk højt, og arbejder løbende bevidst på at optimere netværket. Derfor har karrierecoachen ofte et kendskab til den virksomhed, hvor jobbet er opslået, og kan søge informationer ud over dem, der er nævnt i stillingsannoncen. Karrierecoachen kan derfor både vejlede i forhold til de faglige krav i annoncen såvel som i forhold til de mere kulturbestemte krav – og derfor bliver din ansøgning i højere grad ”skåret til” i forhold til virksomhedens forventninger.

2. Virksomhedens vigtigste prioriteringer

Når du gennemgår en stillingsannonce, som du vil søge, er første opgave at analysere, hvilke krav der stilles i annoncen, samt hvordan du opfylder disse krav. Lad os sige, at du identificerer 7 krav og at dine kompetencer dækker de 5. Den en inden for rammen, tænker du. Men hvad nu hvis de to krav, som du ikke opfylder, er de krav, som virksomheden vægter højest? Den viden har en karrierecoach fra et rekrutteringsfirma. En god karrierecoach ved hvad der prioriteres i en stillingsannonce, og kender også ofte virksomheden og deres prioriteringer. Derfor kan du i højere grad målrette din søgning efter job, og dermed i højere kvalificere dine ansøgninger.

3. Drag nytte af andres erfaringer

En karrierecoachs job er at samarbejde med jobsøgende hver dag. Derfor har de fingeren på pulsen inden for jobområdet, og henter nye erfaringer løbende. Både erfaringer fra de kandidater, som har klaret sig godt til f.eks. en samtale, men også fra dem der begik fejl. Den erfaring kan du drage nytte af. Du har nemlig i de fleste tilfælde ikke en second chance. En karrierecoach med rekrutteringserfaring kan give dig den sparring, som du netop har behov for.

4. Forberedelse til jobsamtalen

Den gennemsnitlige jobsøger er ikke ekspert i jobsamtaler. Dertil har langt de fleste alt for lidt erfaring. Det har en rekrutterende karrierecoach derimod. Han/hun ved, om det er hensigtsmæssigt at ”dresse” op eller ned, hvor lang tid man skal møde før samtalen, hvilke spørgsmål det er værd at være forberedt på, hvilke kompetencer som er vigtige at præsentere osv.. Derudover kan I træne jobsamtalen sammen, og karrierecoachen kan stille nogle af de spørgsmål, som erfaringsvist kan være svære at besvare. Så er du forberedt, når det gælder.

5. Hjælp til CV

Efter en del år på arbejdsmarkedet har du samlet mange erfaringer og kompetencer, som er listet op i dit brutto CV. Men ikke alle er relevante til alle job. En karrierecoach er skarp på, hvad der er behov for at præsentere dig til et bestemt job, ligesom de ved, hvordan det skal præsenteres. Hvad vil den, som skal ansætte, lede efter, og hvordan sørger man for, at det tydeligt fremgår.


Konklusion

At samarbejde med en karrierecoach vil øge din chance for, at det er dig, der løber med jobbet. Du har på de nævnte parametre mulighed for positivt at skille dig ud fra mængden og være et skridt foran i hele jobsøgningsprocessen. Vær dog opmærksom på hvem du vælger som karriercoach, og lav en grundig research inden du vælger. Det er vigtigt, at han/hun har erfaring med din faglige profil, ligesom det er vigtigt, at jeres samarbejde fungerer respektfuldt.

Et af de firmaer, som udnytter synergien mellem både at have opgaver indenfor outplacement, karrierecoaching og rekruttering, er HEL udvikling. Her vil man opnå ovennævnte fordele ved brug af en karrierecoach.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35