Send til en ven   Udskriv6/11 2013 kl. 15:23
Send til en ven

Quick-guide til lønforhandling

Det er vigtigt at have gjort et forarbejde inden en lønforhandling og vide, hvad du vil sige. Her er 5 tips til lønforhandlingen.


Af Lene Piilgaard

Tanken om at skulle forhandle løn, får de flest til at føle sig en smule utilpas. Man er bange for at komme til at fremstå uforskammet eller grådig og man er bange for at få et nej. Men lønforhandling er for mange en uundgåelig del af det at være i job og specielt at få et nyt job, og derfor kan man lige så godt være forberedt.

Hvad er lønniveauet i det pågældende job

I den perfekte verden ville en jobannonce indeholde oplysninger om løn, så du på forhånd havde en mulighed for at vurdere, om du vil søge jobbet. Sådan forholder det sig dog ikke inden for de fleste jobområder. Oftest foregår det i stedet på den måde, at du under en jobsamtale bliver spurgt til dit lønniveau.

Det vil være en fordel, hvis du kan udsætte denne løndrøftelse, til efter at du er blevet tilbudt jobbet. Forsøg fx at udsætte drøftelsen ved at sige, at du er sikker på, at I sammen kan finde en løn, som begge parter vil finde rimelig. Hvis du alligevel bliver presset til at opgive et lønniveau, så giv et lønniveau, som du finder acceptabelt.

Alternativt kan der ske det, at lønnen er inkluderet i et jobudspil, som herefter er til forhandling, men nogle oplever også, at være blevet tilbudt et job, uden at kende lønniveauet. Er du nået til dette stadie, er det tid til at komme på banen og få stillet spørgsmålet: ”Tilbuddet lyder rigtig godt, men hvad er lønnen?”.

Er lønnen til forhandling?

Hvis den tilbudte løn ikke matcher dine forventninger og krav, skal du ikke på forhånd opgive, men i stedet forsøge at forhandle dig frem til et acceptabelt lønniveau. Mange virksomheder forventer faktisk denne forhandling, og derfor er denne forhandling indregnet i deres løntilbud.

Der kan være situationer, hvor lønnen ikke er til forhandling. Det kan bl.a. skyldes en virksomheds økonomiske situation eller deres politik på området.

Undersøg hvad lønnen er på det pågældende område

For at forbedre dine muligheder i en lønforhandling er det vigtigt, at du undersøger, hvad lønniveauet er inden for det pågældende jobområde. Såfremt du er medlem af en faglig organisation, kan de hjælpe dig gennem deres lønstatistikker, der også er tilgængelige på nettet. Derudover kan du kontakte personer i dit netværk, der har forbindelse til jobområdet, og få deres vurdering af lønniveauet.

Beslut dig for din egen værdi

Beslut dig for hvor langt du vil strække dig, og udarbejd dit laveste niveau – den laveste løn som du er villig til at acceptere, og et topniveau, som er et stykke over din forventning.

Husk at et job kan tilbyde dig andre muligheder udover den konkrete løn. Det skal du også indkalkulere. Det kan fx være en god pensionsordning, en sundhedsforsikring, firmabil eller jobbet kan lede dig til andre muligheder på sigt.

Tips til selve lønforhandlingen

Når du er kommet til selve lønforhandlingen, er her 5 råd til, hvad du kan sige:

  1. Understreg din entusiasme for jobbet, inden du tager forbehold for lønnen. Sig fx: ”Jeg er rigtig glad for jeres tilbud og jobindholdet passer perfekt til mig, men jeg er ikke helt tilfreds med lønnen. Er det noget, der er til forhandling?”
  2. Fortæl dit krav til løn, og bak det op med lønstatistik og dine kvalifikationer på det pågældende område. Her kommer ovenstående research dig til gode.
  3. Brug spørgsmål som metode i din lønforhandling. Sig fx: ”Jeg tænker på, om I kunne strække jer til en månedsløn på kr. 45.000,-?”
  4. Sørg for at gøre lønforhandlingen til en behagelig diskussion, og ikke en ophedet debat. Fortæl dem, at dit mål er at finde en løsning, som er god for begge parter.
  5. Hvis de ikke er villige til at hæve lønne, så forsøg at få indføjet en ny lønforhandling efter 3 måneder. Det er vigtigt, at dette bliver skrevet ind i kontrakten

Hvad nu hvis ovenstående ikke lykkes?

Såfremt det ikke er muligt at nå frem til en fælles løsning, så stop enten forhandlingen eller accepter virksomhedens lønudspil. Risiker ikke at brænde dine broer og dermed fremtidige jobmuligheder.

Hvis du afslår tilbuddet så være høflig og diplomatisk. Fortæl dem, at du er ked af at det ikke lykkes denne gang.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35