Send til en ven   Udskriv22/2 2012 kl. 13:24
Send til en ven

Jobinterview via Skype skal også forberedes grundigt

Flere og flere rekrutteringsmedarbejdere, som skal interviewe potentielle jobkandidater, der bor langt væk, benytter sig af Skype i stedet for telefonen. Her er nogle tips til dig, der skal ”møde” din potentielle arbejdsgiver på webcam.

Af Erik Bernskov

Af flere årsager kan det være enten praktisk eller nødvendigt at foretage et jobinterview via Skype eller et andet tilsvarende program. Det er vigtigt at tage dette jobinterview lige så seriøst og forberede dig grundigt.

Forbered dig på hvad du vil sige

Lige som ved almindelige jobinterview er det derfor vigtigt, at du forbereder dig grundigt på hvad du vil sige i Skype-interviewet. Både din præsentation af dig selv, de spørgsmål, som du kan forvente at få, dine spørgsmål til firmaet og dine argumenter for hvorfor du er den rette til jobbet. (Læs artiklerne om forberedelsen til jobsamtalen.)

Husk at have alle dine materialer ved hånden, så du ikke skal hente dem undervejs i samtalen.

Sørg for de rette omgivelser

Sørg for at du fremstår bedste muligt under interviewet. Der er flere faktorer, som hjælper med til dette.

Som det første bør du bør du have helt styr på teknikken og have prøvet lyd og billede af på forhånd. Når du forberede den visuelle del af interviewet, så tænk over baggrunden og undgå både store, ensfarvede flader og baggrunde, der kan tage fokus væk fra dig. Vælg derfor at placere dig et sted, så baggrunden får lidt dybde.

Belysningen kan være afgørende for, hvordan du ser ud på webcam. Hvis muligt, så placér dig et sted med masser af dagslys. Hvis du ikke har mulighed for dette, så sørg for at have en bordlampe anbragt bagved eller over dit webcam, så lyset rammer dit ansigt.

Find ud af, hvordan du tager dig bedst ud på webcam og juster lys og farver på forhånd. Et godt tip er sidde lidt med siden til og dreje hoved mod kameraet - ligesom mange professionelle fotografer gør, når de skal tage portrætfotos.

Påklædning

Som ved et almindeligt jobinterview er det ikke lige meget hvilken påklædning, du vælger at blive interviewet i - vælg noget, du føler dig godt tilpas i, og som også er passende for det job eller den stilling, du søger. Husk, at selvom det ikke er hele din påklædning, som er synlig på webcam, er det alligevel med til at øge din selvtillid og give dig følelsen af, at være til et ”rigtigt” interview.

Det bedste er, hvis du kan undgå at bruge head-set i interviewet, så du ”ligner” sig selv så meget som muligt på kamera. Desuden virker det som en mere naturlig samtale, du kan tale og lytte via indbygget mikrofon og højtalere

Øjenkontakt

Øjenkontakt er vigtig, også på Skype. At tale med folk via webcam er ikke helt det samme som i virkeligheden – ofte bliver vi fanget af at kigge på skærmbilledet af den person, der taler, men det er ikke ideelt i en jobinterview situation. Kig i stedet direkte ind i webcamet, når intervieweren taler eller stiller spørgsmål. Det kan virke unaturligt, men det vil skabe ideen om ”øjenkontakt” på dit skærmbillede, og du vil fremstå langt mere engageret og interesseret i det, jobintervieweren siger eller spørger om.

Husk at øve dig på forhånd – altså inden selve jobinterviewet.

Eliminér forstyrrende elementer

Husk at slukke din mobil, og sikre dig, at du ikke bliver forstyrret undervejs i interviewet – det kan være alt fra at trække telefonstikket ud, lukke din e-mail, lukke vinduer og døre osv.

Skype interviewet er langt mere udbredt i lande med store afstande end i Danmark. Selv om det gør livet lettere, og man via Skype kan have en et godt jobinterview, så er der alligevel fordele ved at side fysisk sammen. Kemien, som er altafgørende for beslutningsprocessen, kommer langt bedre frem, når man er sammen.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35