Send til en ven   Udskriv9/2 2012 kl. 12:20
Send til en ven

Gode råd til når du bliver telefoninterviewet

Nogle gange bliver man screenet per telefon inden man indkaldes til en jobsamtale. Her er nogle gode tips til, hvordan du bedst håndterer den telefoniske jobsamtale.

Af Erik Bernskov

Især headhuntere og rekrutteringskonsulenter benytter ofte et indledende telefoninterview til at finde ud af, hvordan en kandidat lever op til de grundlæggende krav i et jobopslag. Hvis der viser sig at være vigtige områder, hvor der ikke er et match, så sparer både ansøger og interviewer tid på ikke at gå videre med et ”rigtigt” interview.

Her er lidt råd til at sikre du får mest muligt ud af telefoninterviewet:

Hvis det er muligt, så sørg for at kende navn og jobfunktion på den, som skal interviewe dig. Du kan fx indhente den nødvendige information på firmaets hjemmeside eller via LinkedIn.

Forbered dig inden telefoninterviewet på samme måde, som hvis det er en jobsamtale. Det kan risikere at blive den eneste samtale du får, hvis du ikke har forberedt dig godt nok.

Besvar de spørgsmål, du bliver stillet – men lad værre med at fortælle en masse, du ikke bliver spurgt om. Du kan risikere at spænde ben for dig selv, hvis du snakker for meget eller deler (for) personlig information.

Placér dig et sted, hvor du ikke vil blive forstyrret under samtalen. Hvis du befinder dig i nærheden af andre, så meld ud på forhånd, at du ikke vil forstyrres.

Stå op under dit telefoninterview, både når du besvarer og stiller spørgsmål – og smil. Selvom du ikke står ansigt til ansigt med din interviewer, hjælper du dig selv til at føle dig godt tilpas, og det kan sagtens høres i telefonen. Af samme årsag bør du også undgå at foretage interviewet iført badekåbe eller nattøj. Selvom du måske ikke er i dit stiveste puds, er det alligevel en god idé at være passende klædt.

Hvis du gør brug af en fastnettelefon, så sørg for at slukke din mobil, så du ikke bliver distraheret af opkald eller sms undervejs. Hvis du derimod bruger din mobiltelefon, så husk at oplade den på forhånd.

Hav alle dine nødvendige dokumenter klar foran dig såsom fx dit CV, din ansøgning, dine forberedte spørgsmål til din interviewer m.v. Placér det hele, så det er synligt og du ikke behøver rode rundt i dine papirer undervejs.

Accepter pauser og stilhed under telefonsamtalen. Intervieweren kan være i gang med at tage noter samtidig med eller efter du har besvaret spørgsmål. Lad værre med at ”fylde tiden ud”.

Når du bliver ringet op af din interviewer, så vær opmærksom på at lyde professionel – det er den allerførste mulighed for at gøre et godt indtryk.

Afslut ligeledes telefonsamtalen med manér. Husk at takke for deres tid samt bekræft at du er interesseret i jobbet, og at du ser frem til at høre fra dem snarest. I den afsluttende del af samtalen kan du ligeledes forhøre dig om, hvad du kan forvente af den følgende interviewproces og hvad tidshorisonten er. Vær proaktiv, men uden at være anmassende.

Brug interviewerens måde at tale på som et spejlbillede, og besvar hans/hendes spørgsmål på samme måde som de bliver stillet. Er intervieweren fx meget kort og præcis, så besvar spørgsmålene kort og præcist. Hvis intervieweren er afslappet i sin måde at konverserer på, kan du også gøre det samme.

Det er ikke usædvanligt, at en væsentlig faktor i en telefonscreening af kandidater relaterer sig til lønnen. Der er således ingen grund til at gå videre for nogen af partnerne, hvis der er en udsigt til at man ligger for langt fra hinanden på dette punkt. Hvis du er interesseret i jobbet er det derfor også vigtigt, at du ikke spiller dig selv af banen ved at komme med udtalelser om forventninger til løn, som ikke harmonerer med det job, du søger. Forsøg i stedet at give udtryk for at I nok skal blive enige, så den endelige lønforhandling kommer til at ligge senere i processen.

Ud over disse råd til telefoninterviewet, vil jeg altid varmt anbefale at få så meget afklaret på forhånd ved at ringe op og spørge ind til jobbet, inden du søger det. Mange af de nævnte råd kan derfor bruges på samme måde ved den indledende telefonopringning.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35