Send til en ven   Udskriv27/2 2013 kl. 18:30
Send til en ven

Gode råd til den "overkvalificerede" jobsøgende

Mange af de “mere erfarne” jobsøgere har oplevet at blive betragtet som overkvalificeret, og det kan især være svært at håndtere under et jobinterview. Er du en af de mere erfarne jobsøgere med risiko for at blive placeret i kategorien ”overkvalificeret”, er her nogle bud på, hvordan du kan møde en arbejdsgivers skepsis.

Af Erik Bernskov

Der kan være flere årsager til, at en potentiel arbejdsgiver er skeptisk overfor overkvalificerede ansøgere. Det kan være et spørgsmål om forventninger til løn og arbejdsopgaver eller måske en mistro til, at den overkvalificerede kandidat ikke ser en reel fremtid i jobbet, virksomheden og ansvarsområderne.

Uanset årsagen, kan det være svært at håndtere begrebet ”overkvalificeret”, når man som jobsøgende sidder i en samtalesituation og oprigtig har interesse i stillingen. Den bedste taktik er på forhånd at gøre op med sig selv, hvordan man konfronterer sætningen: ”Jeg er bange for, du måske er overkvalificeret til jobbet”.

En ny tankegang

Hvis du på oprigtig vis skal kunne imødekomme interviewerens skepsis omkring dine kvalifikationer, skal du først og fremmest vænne dig selv til en ny tankegang: Hvordan kan man være for god til et job? Enten har man de rette kvalifikationer eller også har man ikke! I stedet for at fokusere på den samlede pakke kvalifikationer og erfaringer, du har med i bagagen, skal du i stedet fokusere udelukkende på de kvalifikationer som er målrettede det specifikke job. Er du kvalificeret eller er du ikke kvalificeret?

Når du har gjort op med dig selv, om du er interesseret i jobbet og de arbejdsopgaver, der hører med, er du langt bedre klædt på i et jobinterview, hvor du måske anses som overkvalificeret.

Imødekom bekymringer

Når en kommende arbejdsgiver bringer spørgsmålet om dine kvalifikationer på bane, kan du på forhånd have forberedt nogle redegørende svar, som kan hjælpe vedkommende til at forstå din baggrund for at søge den konkrete stilling. Din opgave er at lede fokus hen på de af dine kvalifikationer, som er relevante for den stilling, du søger, og vise hvorfor og hvordan, du ønsker at bruge dem.

Herunder finder du nogle af de bekymringer, som kan dukke op i en samtale, hvor du som jobsøgende anses som overkvalificeret. Forslagene til svarmuligheder er vejledende og kan bruges som inspiration, når du skal forberede dig til den enkelte jobsamtale.

Bekymring: Du er overkvalificeret

Svar: ”Jeg er klar over, jeg måske har mere erfaring end mange andre, der søger dette job, men det ser jeg kun som en fordel. Mine erfaringer gør, at jeg på dette tidspunkt i min karriere er meget bevidst om, hvad jeg gerne vil”

Bekymring: Arbejdsopgaverne vil kede dig

Svar: ”Som jeg ser det, er et job kun kedeligt, hvis man ikke udfordrer sig selv til at gøre sit bedste og fuldføre de ansvar, man er blevet givet”

Bekymring: Vi kan ikke tilbyde dig det lønniveau, du måske er vant til

Svar: ”Jeg er opmærksom på lønniveauet i jobbet, men lønnen er ikke min primære motivation på det her tidspunkt i mit liv. Det er faktisk vigtigere for mig, at jeg kan bruge nogle af mine erfaringer og kvalifikationer i en stilling, hvor jeg føler, jeg bidrager med noget konkret”.

Bekymring: Denne stilling vil være et trin ned ad din karrierestige

Svar: ”Jeg har søgt stillingen på nuværende tidspunkt, fordi jeg netop finder den interessant og føler, jeg har meget at bidrage med. Jeg betragter det ikke som et skridt nedad, men som en mulighed for at få succes i jobbet”

Det er vigtigt, du står inde for de udtalelser, du kommer med og er oprigtig i din måde at imødekomme arbejdsgiverens skepsis på. Forbered dig på den konkrete jobsamtale, så dine svar afspejler det specifikke job og de ansvar, der følger med.

Jeg har selv igennem årene rådgivet mange kandidater i outplacementforløb, der er lykkedes med at overbevise arbejdsgiveren ved at svare nogenlunde som ovenstående. Når modparten føler, at du er oprigtig, så ender det som regel med, at man ser fordelene i dine ekstra kvalifikationer, i stedet for at se på dem som ulemper.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35