Send til en ven   Udskriv21/6 2011 kl. 16:12
Send til en ven

Kunsten at bruge Facebook og Twitter i jobsøgningen

Selvom du måske allerede bruger Facebook og Twitter, bør du alligevel være opmærksom, når du inddrager sociale medier i jobsøgningen - vær forsigtig på Facebook og proaktiv med Twitter.

Af Amanda Højme Nielsen

Job via Facebook


Der er både fordele og ulemper ved at bruge Facebook i jobsøgningssammenhænge. Det gode ved Facebook er, at du som regel allerede har et netværk bygget op og derfor kan begynde din jobsøgning med det samme – nemt og hurtigt. Du ved aldrig hvilke af dine Facebook venner der har kontakter, du kan drage nytte af.


Som bekendt er den sikreste vej til et job, at blive anbefalet af én som allerede har foden indenfor i den virksomhed, hvori du ønsker at arbejde eller kan lægge et godt ord ind for dig. Du kan derfor vælge at drage fordel af dit Facebook netværk og sende en Facebook mail ud om, at du er jobsøgende. Du kan fx skrive lidt om din baggrund (uddannelse, job) og om hvem, du ønsker at komme i kontakt med (virksomheder, branche). Og husk, at selvom du måske kender de fleste af vennerne i dit netværk, så forhold dig alligevel professionelt.


Bed om hjælp til at komme i kontakt med relevante virksomheder eller kontaktpersoner, men lad værre med at være anmassende eller upassende. Undgå at bruge din status til at fortælle, at du er jobsøgende. Din status kan som regel ikke blot ses af dine venner – men også dine venners venner, og måske endda din kommende arbejdsgiver.


Jeg vil ikke anbefale at bruge Facebook som et værktøj, når du går efter et lederjob. Brug det som det sociale medie, det er tænkt som og lad din LinkedIn profil virke som dit netværksmedie på internettet. Det gør langt de fleste ledere, idet mange - både arbejdsgivere og headhuntere i Danmark - kan opfatte det som useriøst at bruge meget tid på Facebook.


Lige som en kommende arbejdsgiver eller headhunter typisk vil google dig, så er der også en stor sandsynlighed for, at man vil lede efter din profil på Facebook og LinkedIn. Vær derfor opmærksom på, hvordan du ”sælger” dig selv på disse to medier.


TIP: nogle virksomheder har en facebook profil. Søg og find ud af, om virksomheder indenfor din branche også er på Facebook – hvis de er, så synes godt om eller tilføj som ven. Når du bliver en del af en virksomheds netværk, vil du også modtage statusopdateringer og kunne følge med i, om eventuelle jobmuligheder dukker op.

http://www.youtube.com/watch?v=ZbwvK5Al0dQ

http://www.youtube.com/watch?v=_MTEb8zRDZg


Job via Twitter


Brug Twitter som et led i din jobsøgning. Udover at du selvfølgelig har muligheden for at promoverer dig selv via dine tweets og en god og professionel profil, udbyder Twitter forskellige funktioner, som kan være særdeles nyttige for dig i din jobsøgning.


Twitter Job Search: I modsætning til mange andre datebaser, fokuserer Twitters Job Search funktion på tekstsammenhæng. Dvs. at hvis du søger ledige stillinger vil du se både opslåede stillinger, omtalte eller efterspurgte stillinger. Du kan også vælge at søge efter jobs i en specifik virksomhed, eller du kan søge geografisk placering på jobbet (http://www.twitjobsearch.com/map).


TweetmyJobs: er en anden mulighed på Twitter. Denne funktion svarer til en job database hvor du tilmelder dig, vælger hvilke jobs du er interesseret i, og får tilsendt en mail så snart et nyt opslag, som passer din profil, dukker op. TweetmyJobs er dog mest brugbar, hvis du søger job i udlandet.


Følg Twitter profiler: find frem til twitter profiler indenfor dit felt og følg dem – fx Jobs i Danmark http://twitter.com/jobsindenmark

Brug din profil: brug din profilbaggrund til at promoverer dig selv – tænk på din profil som et offentligt tilgængeligt og personligt CV. Brug et professionelt profilbillede, indsæt et link til et online CV i din profil, og sørg for at fremstå som professionel indenfor dit felt – derved er det ikke blot din profil, som fungerer som dit CV, men også de Tweets du skriver eller modtager.


TIP: Du kan forbinde din LinkedIn- og Twitter profil, således du har nem og hurtig adgang til fx dit opdaterede CV eller så dine opdaterede Twitter beskeder også kan ses på din LinkedIn profil.


http://www.youtube.com/watch?v=arfuaeM9eR0

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35