Send til en ven   Udskriv23/6 2011 kl. 15:48
Send til en ven

8 gode råd til det perfekte CV

Det perfekte CV er et CV, der får dig til et jobinterview. Det gælder derfor om at målrette sit CV til læseren og det konkrete job. Derudover er der 8 vigtige elementer, der skal være på plads for at et CV sælger dig.

Af Erik Bernskov

1) Et CV skal være let at skimme

De fleste arbejdsgivere, HR ansvarlige eller konsulenter rekrutteringsfirmaer har ofte kort tid til at gennemlæse CV og ansøgninger. Derfor er det vigtigt, at CV’et opstilles således, at det let kan skimmes – og samtidig sikre, at læseren opfanger de vigtige informationer, du ønsker at formidle.

Det er vigtigt kun at medtage de relevante ansvarsområder og resultater fra hvert job og ikke en lang liste.

2) Den passende længde på dit CV

CV’et bør tilpasses det enkelte job eller jobmål og fylder typisk 2 – 3 sider. Hvis du har haft tungere job, dvs. hvis du fx har været direktør eller haft en ledende funktion, og har været nogle år på arbejdsmarkedet, kan et CV godt gøres længere end de nævnte 2-3 sider.

3) Udelad billede i dit CV

Lad værre med at tilføje et billede til dit CV. Hele formålet med et CV er, at den potentielle arbejdsgiver bliver gjort opmærksom på dine kvalifikationer – ikke dit udseende.

Rigtig mange praktiserer at sætte et billede på CV’et, og rigtig mange bliver, uden at de ved det – bevidst eller ubevidst – sorteret fra af modtageren på grund af billedet.

Der er naturligvis undtagelser, hvor et billede er efterspurgt, eller hvor det af en eller anden grund kan være hensigtsmæssigt. Hvis det påkræves, at et billede medsendes, så vælg et professionelt pasfoto til formålet.

4) Medtag et indledende resumé, når det er relevant

Et resume kan være relevant som det første i dit CV, hvis du søger uopfordret og uden følgebrev, hvis du er nyuddannet eller skifter branche, og dit tidligere job ikke direkte kan relateres til det, du nu søger.

Et resume er en kort og sammenfattet opsummering af dit CV. På en personlig, kort og præcis måde beskriver du dit erhvervsforløb og dine kompetencer. Desuden fremhæver du de færdigheder eller erfaringer, som du ønsker, at læseren skal lægge mest mærke til.

5) Medtag dine resultater

En god beskrivelse af relevante resultater i dit CV er det, der medvirker til at opnå det perfekte CV, som gør at læseren kan se, hvad du kan, og derfor inviterer dig til jobinterview. Beskrivelse af ansvarsområder eller arbejdsopgaver fortæller, hvad du har lavet men ikke hvordan du har udført opgaverne.

6) Opsætning og nul stavefejl er afgørende

Mange har problemer med at lave den rigtige opsætning og layout. Layout, overskuelighed og læsbarhed er imidlertid afgørende faktorer, da det er med til at give et indtryk af dig og dine evner til at præsentere dig skriftligt.

Hvis du har problemer med tabulatorer, så benyt dig af tabeller, hvor du i sidste ende kan vælge at have usynlige rammer.

Stavefejl er forbudt. Tjek altid dine stavefejl og grammatiske fejl en ekstra gang.

7) Vær ærlig – og klog

Medtag din alder/fødselsår – det rigtige sted. Hvis du tror, at du har en forkert alder i forhold til jobbet, så flyt afsnittet om personlige forhold bagerst i dit CV. På den måde vil alle de vigtige oplysninger om, hvad du har præsteret, og hvor du har været beskæftiget, blive læst først.

Beskriv kort dine familiemæssige forhold uden at give for mange overflødige personlige detaljer. Du kan fx oplyse, om du er gift, samboende, børn o. lign.

Eksempelvis:

Civilstatus: gift, to børn på 5 og 11 år

Civilstatus: single

8) Der må ikke være huller i CV’et

Der må ikke være huller” i kronologien i et CV, da dette indikerer, at du ønsker at skjule noget overfor læseren.

Hvis der har været længere perioder uden job, så gælder det om, på en kreativ måde, at indikere på CV’et, at du alligevel har været aktiv og involveret i en anden/andre aktivitet(er). Det kan fx være, at du har været engageret i frivilligt arbejde, deltaget i kurser, udviklet dine kompetencer eller har hjulpet venner med noget af det, som du er god til.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35