Send til en ven   Udskriv18/9 2014 kl. 9:01
Send til en ven

Vær bedre til at håndtere stress

Flere og flere mennesker oplever stress så ofte, at det er blevet normen for dem at føle sig udmattede og overvældede. Det psykiske pres, vi oplever i forbindelse med stress, kan have alvorlige fysiske konsekvenser. Oplever du meget stress i hverdagen er her 7 metoder til at håndtere det mere effektivt.

Af Erik Bernskov

Vi lærer hele tiden nye ting omkring stress og de følger, det har på vores helbred, både mentalt og fysisk. For mange er stress blevet en helt naturlig del af hverdagen, og de er ude af stand til at koble fra og slappe af, selv når de har weekend eller ferie.

Ofte oplever vi stress som værende negativt. Men mange gange kan stress være forårsaget af begivenheder, som ikke er negative – såsom at blive gift, blive forældre, købe eller sælge hus osv. Helt grundlæggende kommer stress som følge af forandring. Alle mennesker oplever forandring forskelligt, og derfor oplever alle også stress forskellige. Arbejdsopgaver som kan gøre dig stresset, gør ikke nødvendigvis din kollega stresset, og omvendt.

Stress i sig selv er ikke et onde, som vi bør skille os helt af med. Flere forskere peger derimod på, at det er vores holdning til stress, som har taget overhånd. Vigtigst af alt er det, at vi er opmærksomme på, hvordan vi reagerer på stress. Fx oplever mange helbredsmæssige skavanker som følge af stress.

Hjælp til selvhjælp

Du kan gøre meget for at håndtere stress proaktivt og mere effektivt. En vigtig måde, hvorpå du kan hjælpe dig selv er at foretage små, konkrete ændringer i din dagligdag. Sagt på en anden måde, du kan ændre dine vaner og dermed gøre dig selv mere modstandsdygtig overfor stresssymptomer.

De fleste af rådene har du helt sikkert hørt før – men måske vidste du ikke, at de også kunne være en proaktiv måde at håndtere stress:

1. Vær opmærksom på dit åndedræt i løbet af dagen. Gør det til vane at tage dybe vejrtrækninger i løbet af din dag

2. Hav det sjovt og gør det, du nyder – det kan være alt fra en fisketur til at spise frokost med en ven.

3. Mediter dagligt eller sørg for at finde 10-20 minutters daglig alenetid uden tv, computer, tablets eller telefon. Bare dig alene med dine tanker.

4. Drik rigeligt med væske

5. Dyrk motion dagligt

6. Få 7 – 8 timer søvn hver nat

7. Spis sundt og varieret

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35