Send til en ven   Udskriv9/10 2014 kl. 13:22
Send til en ven

Kropssproget afgør en leders fremtid

Flere og flere forskere mener, at fremtidens ledere i højere grad skal være opmærksomme på, at det de siger også stemmer overens med det, de ikke siger.

Carol Kinsey Goman taler om vigtigheden af lederes kropssprog i bogen The Silent Language of Leaders: How Body Language Can Help or Hurt How You Lead. Blandt andet postulerer hun, at fremtidens mest succesfulde ledere vil være dem, hvis udtalelser, handlinger, opførsel og kropsprog stemmer overens.

For at bakke sin påstand op, kommer Carol med følgende 3 forudsigelser om, hvordan kropssproget har indflydelse på fremtidens effektive ledelse.

1 Udviklingen af visuel teknologi øge fokus på kropssprog i fremtiden.

Ledere har altid været sat under lup, men den teknologiske udvikling gør, at deres fremtræden i højere grad end før vil blive evalueret og vurderet. Det bliver sværere for topledere at ”gemme” sig bag e-mails og telefonsamtaler, for kommunikation via video er kommet for at blive. Konferencer og møder via video stiller høje krav til en leders virtuelle fremtoning. De nye muligheder for kommunikation kræver derfor også, at mange ledere skal tænke i nye baner og arbejde med det, deres kropssprog siger.

2 Effektive ledere vil i fremtiden blive mere ”bløde” i deres fremtræden

Der findes to forskellige sæt signaler en leder kan projektere med sit kropssprog. Det ene er varme og empati, og det andet er magt og status. Begge sæt er vigtige i ledelse generelt, og vil, ifølge Carol Goman, også være det fremover. Dog mener hun, at fremtidens ledere i højere grad skal projektere et varmt og empatisk kropssprog, hvis de vil opbygge relationer med deres medarbejdere og skabe tillid i en virksomhed. De bløde værdier vinder frem og er vigtig for fremtidens ledelse.

3 Oprigtighed og ægthed vil blive tydeligere gennem kropssproget

Ens kropssprog afslører noget om ens karakter. Kropssproget er et effektivt redskab til at præsentere dig selv på bedste vis i en given situation. På samme måde som vi kan tillære os gode manerer, kan vi også lære at agere på en bestemt måde med vores kropssprog. Men det skjuler stadig ikke vores sande jeg.

Med øvelse kan man ændre vaner i sit kropssprog, som ikke egner sig til bestemte situationer, og man kan få en forståelse af, hvad kroppen ”taler” til andre. Man kan målrette sit kropssprog til et specifikt publikum og tilføje bestemte stillinger, handlinger og udtryk. Det mest effektive og overskyggende kropssprog er dog det, som falder dig naturligt. Det er personlighed og karisma, som tillært kropssprog ikke kan skjule, der taler højest.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35