Send til en ven   Udskriv3/9 2014 kl. 11:25
Send til en ven

Hvad er dine svage sider?

Uanset hvor mange gange man har siddet til en jobsamtale, er det næsten altid et spørgsmål, som giver sved på panden. Her er gode råd til, hvordan du besvarer det svære spørgsmål i jobinterviewet.

Af Erik Bernskov


Forestil dig, at du sidder til en jobsamtale. Du har en god fornemmelse af, at det går rigtig godt. Men så bliver spørgsmålet stillet: hvad er dine største svagheder? Udfordringen er selvfølgelig, at du i en jobsamtale ønsker at fremhæve alle din gode sider og styrker – ikke fokusere på dine svagheder. Så hvordan griber man det an?

Vi har alle svagheder, og det ved både du og ham, der interviewer dig. Når man ikke er forberedt på spørgsmålet, kan ens første instinkt måske være at svare, at man ikke kan komme i tanke om nogen svagheder eller på anden måde prøve at undvige at svare. En god interviewer vil imidlertid holde dig fast og lære en del om dig ud fra det svar du giver.

Hvis du skal besvare spørgsmålet bedst muligt, er det vigtigt at du forstår spørgsmålets natur og årsagen til, det dukker op i din jobsamtale. Ideelt set bør en jobsamtale være en flydende og naturlig samtale, hvor intervieweren har mulighed for at danne sig et indtryk af dine tidligere erfaringer og danne sig et billede af, hvem du er, på baggrund af din historie.

Spørgsmålet hvad er dine største svagheder? er som oftest et forsøg på at finde ud af, hvor bevidst du er om dig selv. Intervieweren er altså ikke ude efter et svar som ”jeg arbejder for meget” eller ”jeg er meget perfektionistisk”, men et svar som viser, at du er er ærlig og har forberedt dig.

Selvom intervieweren leder efter et ærligt svar, er det ikke nødvendigvis den bedste strategi at komme med en lang opremsning af alle dine svagheder. Ligeledes er der visse svagheder, som ikke vil sætte dig i et særlig godt lys. Her er nogle ideer til, hvordan du bedst kan forberede et godt svar på spørgsmålet:

Vær konkret
Undgå at give generelle beskrivelser som fx ”jeg er uorganiseret”. Giv hellere en uddybende beskrivelse, som forklarer situationen og ikke sætter dig i bås. Du kan fx sige ”jeg kan nogle gange fremstå uorganiseret, når mange opgaver hober sig op på en gang og jeg har mange bolde i luften. Det er vigtigt for mig at strukture min egen tid, så jeg bruger den bedst muligt”.

Fokuser på små svagheder
Hvis det er nødvendigt at komme med konkrete svagheder, kan du fokusere på svagheder, som ikke er relevante for jobbet. På den måde viser du, at du er bevidst om dine svagheder, uden at sætte jobbet på spil. Hvis du fx søger job som sekretær, kan du fokusere på din frygt for at holde taler foran store grupper mennesker.

Tal om udvikling
Du kan også vælge at tale om tidligere svagheder, og hvordan du har arbejdet med dem, fremfor at fokusere på det, du kæmper med lige nu. Du kan fx give et konkret eksempel fra et tidligere job og fortælle om noget, der var problematisk for dig, og fortælle hvordan du forberedte dig på området. Fx ”I mit forrige job bemærkede jeg, at mine færdigheder på sociale medier lakkede bagud og forhold til mine kolleger. Derfor tilmeldte jeg mig et kursus, og har nu været med til at træne andre i afdelingen i brugen af sociale medier”.

Uanset hvor ærlig du er i din besvarelse af spørgsmålet, er der visse svagheder, som ikke vil sætte dig i et særlig godt lys som kandidat til et job. Fx bør du undgå at omtale dig selv som en dårlig holdspiller, utroværdig eller upålidelig. Lad også værre med at sige, du ikke er god til at tage imod feedback eller ikke er god til at tage initiativ og arbejde selvstændigt. Selvom intervieweren sikkert vil påskønne din ærlighed, rykker du med garanti også længere bag i køen til jobbet.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35