Send til en ven   Udskriv21/11 2014 kl. 9:30
Send til en ven

Genkend jobrelateret præstationsangst

Det er ikke unormalt at opleve præstationsangst i forbindelse med sit job. Et ønske om, eller en trang til at præstere bedst muligt på jobbet, kan påvirke både dit mentale og fysiske heldbred.

Af Amanda Højme Nielsen

Mange af symptomerne på angst kan være svære at genkende, fordi de ligner andre sygdomssymptomer såsom træthed, svedeture, hjertebanken og søvnproblemer. Hvis du oplever denne type symptomer i løbet af din arbejdsdag, eller når du tænker på arbejde, kan det være tegn på, at du lider af præstationsangst eller anden form for karriererelateret angst.


Find frem til årsagen

Der kan være forskellige årsager til, at du pludselig begynder at opleve symptomer på angst. Det kan være nye arbejdsopgaver, en ny arbejdsplads eller perioder med ekstrem travlhed og stress på jobbet. Det kan også være specifikke, tilbagevendende situationer, som afføder symptomerne på angst. Uanset årsagen, er det ubehageligt at opleve

Hvis du selv oplever symptomer på angst, kan det være en god hjælp at finde ud af, om der er nogle konkrete omstændigheder, som er årsagen til, at du oplever angst. Og årsagerne kan være mange og meget forskellige. Måske begyndte du at opleve angst efter at have fået negativ feedback fra din chef? Måske står du overfor nye, krævende arbejdsopgaver? Eller måske oplever du angstsymptomer, når du skal tale foran større forsamlinger? Prøv at tænke tilbage til det tidspunkt, du første gang oplevede angstsymptomer i forbindelse med jobbet.

Find en løsning

Hvis du kan finde frem til årsagen eller de specifikke angstfremkaldende situationer, er det lettere at arbejde hen mod en løsning. Nogle årsager til angst kan blive håndteret i samarbejde med din chef. Andre årsager – som fx at tale foran større grupper eller være bange for at begå fejl i andres påsyn – er ikke så lette at eliminere, og det kan være nødvendigt, at du selv finder måder at bearbejde din præstationsangst på, enten selv eller med hjælp fra familie, venner eller en professionel.

Hvis du gentagne gange oplever, at din angst vender tilbage i specifikke situationer, kan du hjælpe dig selv på vej. Find ud af, hvad årsagen er, og om du selv kan gøre noget ved det. Måske er det frygten for at begå en bestemt fejl igen og igen foran dine kolleger eller foran din chef, som sætter din angst i gang. Hvis du fx bliver nervøs, fordi du aldrig kan få teknikken til at virke, når du står foran dine kolleger, så brug tid på øve teknikprocessen derhjemme, til du kan den i søvne. Hjælp dig selv med at eliminere de situationer,  hvor du føler dig usikker.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35