Send til en ven   Udskriv29/3 2012 kl. 10:47
Send til en ven

Bliv blogger og opnå online ekspertstatus

Uanset om du er socialpædagog eller økonomichef, kan du trække på dine erfaringer og kompetencer, skabe din egen blog og opnå ”ekspertstatus” inden for dit felt. Det lyder måske nemt - og det er det også.

Af Amanda Højme Nielsen

Jeg har tidligere skrevet om karriereblogs og om, hvordan en personlig karrierehjemmeside kan være et godt supplement til dit CV (læs artiklen her: http://www.jobogledelse.dk/artikler/lav-din-egen-karriereblog). Men selvom en karriereblog og en ekspertblog begge har til formål at skabe online interesse omkring dig, er der alligevel forskel.

Hvor karrierebloggen fungerer som en slags online CV, er ekspertbloggen med til at skabe troværdighed og interesse omkring det, du kan. Det handler om at promovere dig selv som ”ekspert” inden for dit felt; uanset om du er fotograf, økonomichef, bankrådgiver, advokat, skolelærer eller bager.

En ekspertblog kan sætte fut i din karriere uanset du er jobsøgende eller fastansat – men det kræver, at du er vedholdende og tager projektet seriøst. Brug nogle minutter hver dag på at opdatere din blog og skrive indlæg om fx ideer, nye tiltag, relevante bøger, nyheder, erfaringer og bedrifter der er relateret til dit felt. Du kan endda kontakte andre ”eksperter” inden for dit interesseområde og lave korte interviews eller invitere dem til at skrive et ”gæsteindlæg”.

Udover dine jævnlige blogindlæg, som er den mest essentielle del, kan din ekspertblog også indeholde dit CV, portefølje, gode links, kontaktinformation og et afsnit, hvor du fortæller om dig selv og din faglige interesse. Hvis du i forvejen har en karriereblog, hjemmeside eller andet, kan du nøjes med et direkte link dertil. Udseende, indhold og funktioner på din blog vil selvfølgelig afhænge meget af dit ekspertiseområde og hvorvidt du blogger om økonomi eller nordisk design. Men hav hele tiden dit formål i baghovedet – du er en professionel ekspert!

Hvad siger eksperten?

Når du er i stand til at skabe et ekspertforum i form af din egen blog, vil interessen omkring dig også vokse. Nettet er et meget taknemligt medie, og du kan hurtigt nå ud til en bred skare af mennesker, som har de samme faglige interesser som dig. Sørg for at holde bloggen ved lige og forhold dig professionelt; ingen vil være interesserede i private billeder fra din seneste ferie. Bloggen skal helst afspejle din professionelle kunnen, dedikation og interesse og være en slags ”levende” kompetenceportal.

Det vrimler med amerikanske ekspertbloggere

Man kan jo nok ikke komme udenom, at der ganske enkelt findes flere amerikanske blogs end danske – også ekspertblogs. Der findes et utal af eksempler på alt fra ledelse til design, så hvis du mangler inspiration til din egen, danske ekspertblog, er der massere hjælp at hente hos de amerikanske ”eksperter”. Herunder er eksempler på forskellige gode, udenlandske ekspertblogs inden for vidt forskellige fagområder:

Undervisning

http://www.joehoyle-teaching.blogspot.com/

http://classblogmeister.com/blog.php?blogger_id=1337

Ledelse

http://managementblog.org/

http://michaelhyatt.com/

http://blog.threestarleadership.com/

http://www.greatleadershipbydan.com/

http://www.danpink.com/

Jura

http://kevin.lexblog.com/

Fotografi

http://amysteinphoto.blogspot.com/

http://www.eringleeson.blogspot.com/

Økonomi

http://jaredbernsteinblog.com/

http://baselinescenario.com/

De danske eksperter

Der findes også en række gode, danske ekspertblogs, som kan være gode at kigge på inden du begiver dig i kast med din egen blog. Nogle af ”eksperterne” herunder har også skrevet bøger og artikler og deltaget i dansk fjernsyn.

Dansk ekspertblog om ledelse: http://tunehein.dk/

Dansk ekspertblog om amerikanske kager: http://www.sarahskager.dk/

Dansk fotografiekspert: http://blog.kleisfotografi.dk/#home

Dansk ekspertblog om ledelse: http://www.plussleadership.blogspot.com/

Hennings ekspertblog om ledelse, kommunikation og IT: http://henningjust.wordpress.com/

Steen Hildebrandts ekspertblog: http://www.steenhildebrandt.dk/ledelse-mandag/

Ekspertblog om bolig og boligmarked: http://www.boligblogger.dk/

Ekspertblog om husligt arbejde og rengøring: http://www.husmoderen.dk/

Sundhed, fitness og træning: http://marinaaagaardblog.wordpress.com/

Kun fantasien sætter grænser

Som de mange eksempler på ekspertblogs også vidner om, er der ingen grænser for hvad din ekspertblog kan tage udgangspunkt i – du kan måske endda være så heldig, at du bliver én af de første danske ”eksperter” inden for dit interessefelt.

Undersøg mulighederne, lav en handlingsplan og kom i gang med at gøre dig selv til ekspert.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35