Send til en ven   Udskriv5/11 2014 kl. 12:34
Send til en ven

5 tips til at håndtere jobsøgningsstress

Uvisheden om hvad fremtiden bringer kan lede til angst, frustration samt psykisk og følelsesmæssig anspændthed. Der findes forskellige metoder til at håndtere jobsøgningsstress. Her er 5 forslag til, hvordan du gør.

Af Amanda Højme Nielsen

Det kan være stressende at søge nyt job og gå en uvis fremtid i møde. Symptomerne på stress kan variere fra person til person og kan vise sig i form af indre uro, hovedpine, hjertebanken, mavesmerter, vægttab, træthed, hukommelsesbesvær, angst m.v. Heldigvis findes der måder hvorpå du kan lære at håndtere stress, så det ikke spænder ben for dig i din jobsøgningsproces.

Du kan gøre meget for at afhjælpe dit stressniveau og få overblik over din jobsøgning. Her er 5 tips, som ikke nødvendigvis vil kurere din stress, men som helt sikkert vil mindske din stressfaktor og hjælpe dig til at blive mere fokuseret i selve søgeprocessen.

1 Planlæg

Første skridt er at anerkende, at jobsøgningen kan stå på i en længere periode. Lav en langsigtet plan for søgeprocessen – fx 6 mdr. Foretag en research på din branche, og lav en realistisk vurdering af, hvor mange nye kontakter, du skal opsøge og hvor mange interviews, du skal til, før du får et jobtilbud. Du kan også lave en vurdering af, hvor mange ansøgninger, du skal skrive, hvor mange virksomheder, du skal ringe til osv. Jo bredere du søger, jo flere ansøgninger skal der til for at du kommer til et jobinterview.

Del din langsigtede plan op i mindre mundfulde, og find ud af, hvor mange kontakter, jobinterviews, telefonopringninger og ansøgninger du skal opnå på hhv. månedlig, ugentlig og daglig basis. Nu har du et overordnet mål for en længere periode, og ved, hvad du skal forvente af dig selv dagligt for at opnå det.

2 Vedholdenhed

En god, langsigtet plan virker kun, hvis du er vedholdende. Hvis du vil opnå succes og se resultater, er du nødt til konsekvent at følge op på din egen indsats. Hver eneste ansøgning, telefonsamtale og jobinterview kalder på din bedste præstation.

3 Fysisk pleje

Motion, søvn og sund kost kan gøre overraskende meget i forhold til at nedsætte dit stressniveau. Selvom det kan være svært at finde motivationen frem i en periode, hvor du føler dig nede, bør du ikke lade dit fysiske helbred stå til. Prøv at skabe eller bevare nogle gode rutiner, selvom din hverdag ser anderledes ud end den plejer.

4 Vær positiv

Du har hørt det før! En positiv indstilling kan ændre din adfærd og din selvopfattelse. Mange jobsøgende forfalder til at fokusere på jobinterviewet, der gik dårligt eller manglende respons på ansøgninger – gør alt hvad du kan, for at undlade at falde i fælden. Fokuser i stedet på positive feedbacks/respons og det du lærer undervejs i processen. Fokuser på de positive aspekter i dit liv generelt og find måder at have det sjovt på.

5 Familie og venner

Mennesker, som oplever stress, kan have tendens til at isolere dem selv med de tanker og følelser, det medfører. Omgiv dig med mennesker, som kan være med til at løfte dit humør og fokusere på de positive aspekter ved livet. Undgå sortseerne og vær udelukkende sammen med familie og venner, som støtter dig.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35