Send til en ven   Udskriv29/10 2013 kl. 11:49
Send til en ven

10 utraditionelle - men effektive - råd til jobsøgere

Være kreativ og tænk nyt, når du søger efter et nyt job. Læs her nogle utraditionelle råd, som kan inspirere dig i jobsøgningen.

Af Lene Piilgaard

Er du jobsøgende har du sikkert hørt og fået følgende råd: ”du skal forfølge dine drømme” eller ”det gælder om at aktivere dit netværk” eller ”dit CV skal være overskueligt og præcist formuleret” eller ”husk - jobsøgning er hårdt arbejde”. Disse er alle vigtige råd ved enhver jobsøgning, men i nogle sammenhænge er de enten ikke nok, eller også er rådene så overbrugte af alle jobsøgere, at der skal noget nyt til. Jeg har samlet 10 råd af den lidt mere utraditionelle slags, som kan supplere de traditionelle – dog altid ud fra en konkret og nøje vurdering.

1. Vær sårbar

Det er ok at spørge andre om råd – også i en jobsøgningssituation. Alt for ofte tror vi, at vi skal sælge os selv på at være alvidende og med en jeg-ved-alting-attitude. Ofte forholder det sig dog sådan, at den bedste måde at skabe gode relationer på – eksempelvis ved en samtale – er ved at fortælle, at man ser op til det arbejde som bliver udført i virksomheden, og at man selv ønsker at lære og blive en del af det. Dette kan allerede starte inden der opstår en jobåbning i den virksomhed, man ønsker at blive en del af.

2. Forfølg ikke altid dine drømme

At du skal forfølge dine drømme, er et af de karriereråd, som oftest bliver givet, men undersøgelser viser, at de personer der virkelig trives i deres job, ofte ikke er gået målrettet efter deres drømme. De fortæller i stedet, at deres syn på deres job i stedet er udviklet over tid. At det vigtigste i jobbet er, at de er blevet gode til de opgaver, som de skal udføre, og på den måde er de kommet til at holde mere og mere af jobbet. Derfor kan det være uhensigtsmæssigt at være alt for målrettet mod sit drømmejob, da det kan afskære én fra andre muligheder, der også kunne blive ens drømmejob.

3. Skab din egen mulighed

I stedet for at vente på, at dit drømmejob bliver ledigt, kan du i stedet være aktiv i forhold til at skabe det. Undersøg det jobområde som tiltrækker dig og udsøg et par virksomheder, som du ønsker at arbejde for. Find så frem til en udfordring som den valgte virksomhed har, ved at bruge dit netværk og andre medier som er tilgængelige, og find en løsning som du kan tilbyde i forhold til denne udfordring. Herefter henvender du dig direkte til virksomheden eller evt. på en blog. Konceptet er, at du får gjort opmærksom på dig selv gennem denne løsning. Signaler at du ikke har forventninger om at få noget i retur for løsningen.

4. Lær hvordan man lytter

Jobsøgere er ofte så fanget af at fremføre et positivt budskab omkring dem selv, at de glemmer at lytte til, hvad intervieweren til en jobsamtale siger. Kunsten at samtale eller konversere ligger faktisk i kunsten at lytte til, hvad den anden siger: at vide hvornår man skal tale, hvornår man skal lade den anden tale, og hvornår man kan stille spørgsmål. Når du øver dig til en jobsamtale, er det derfor ikke nok at have sin opmærksomhed rettet mod de svar, som man selv vil give. Man skal også øve sig i at lytte, så man ikke afbryder modparten.

5. Start ved toppen og bevæg dig ned

Kontakt de personer, som står for at ansætte, da du ellers risikerer at ende i blindgyder, der afskærer dig fra at nå frem til målet. I denne proces er det vigtigt, at du bruger takt og tone, respekt og er klar på dine mål for at nå direkte til dem, der træffer beslutningerne.

6. Opbyg en relation til assistenten til den som ansætter

Da du, som nævnt i ovenstående punkt, skal starte i toppen, vil det være strategisk rigtigt at forsøge at opbygge en relation til dennes assistent. Denne ressource er ofte ikke i spil i jobsøgningsprocesser, men den rummer rigtig gode muligheder. Assistenten kender lederens kalender, interesser, ansvarsområder og præferencer, og kan være bindeleddet mellem dig og den person, som kan ansætte dig.

7. Søg ikke jobbet så snart du finder stillingsopslaget

Den værste del af jobsøgningen er at søge job efter job og aldrig høre fra de virksomheder, man søger hos.

Derfor har jeg dette råd om at være lidt tilbageholdende med at få ansøgningen af sted. For inden ansøgningen kan sendes er der en del benarbejde, som skal gøres. Det er vigtigt, at du foretager en grundig research af virksomheden inden du søger, og allerbedst at du tager kontakt til virksomheden. Evt. både til den kontaktperson som er nævnt i jobopslaget og også gerne én som du kender, der er ansat i virksomheden. Gør opmærksom på, hvad du finder spændende ved virksomheden, spørg om gode råd til din jobsøgning og find ud af, hvad deres udfordringer er. Brug svarene aktivt i din jobsøgning.

8. Fokus på kropssprog

Du har garanteret hørt det før, men alligevel er der mange der ikke tager det alvorlig nok. Kropssprog er utrolig vigtigt til en jobsamtale. Gennem dit kropssprog kan du være med til at der bliver opbygget tillid til dig, og her er både dine hænder, din positur, om du er afslappet etc. i spil. Derudover kan du også hente informationer om, hvor godt samtalen går ved at observerer interviewerens kropssprog, og evt. korrigerer din egen fremtoning.

9. Fokuser ikke på dit drømmejob nu

I stedet for at kigge på, hvad du aktuelt vil få ud at et konkret job, er det mere interessant at kigge på, hvad et konkret job vil give dig af muligheder inden for de kommende 4 år. Især når man bliver tilbud et job tidligt i sin karriere, er det vigtigt, at der er fokus på, hvilke kompetencer man vil få udviklet, hvilke folk man får mulighed for at komme i kontakt med, hvilke andre virksomheder man kommer til at samarbejde med osv.

10. Vær deres største fan

Er der en virksomhed, som du virkelig ønsker dig at arbejde hos, så bliv deres største fan. Brand-loyalitet kan nemlig føre til job. Men du bliver selvfølgelig nød til at vise at du er en fan, og at du er entusiastisk omkring virksomheden og du skal være sikker på, at budskabet når virksomheden. Virksomheder ønsker at ansætte personer, der brænder for både job og virksomheden generelt, da loyalitet er en af de største drivkræfter i virksomheder.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35