Send til en ven   Udskriv24/6 2013 kl. 14:25
Send til en ven

Løft kvaliteten i ansættelsessamtalerne - og spar tid

At ansætte en ny medarbejder på baggrund af en ansøgning og jobsamtale kan ofte lade én tilbage med en usikkerhed i forhold til, om man traf den rigtige beslutning. Vi har her samlet 4 gode råd til at sikre, at du som arbejdsgiver får et mere kvalificeret grundlag at træffe din beslutning på.

Af Lene Piilgaard


Få det rette billede af personen til samtalen

Uanset om en person har tendens til nervøsitet eller ej, er en jobsamtale en situation, der fremkalder nervøsitet. Denne nervøsitet kan komme til at skygge for personens potentiale, såfremt du ikke bidrager til, at personen føler sig godt tilpas ved samtalen. Derfor er det vigtigt, at du selv er med til at skabe en god stemning. Du kan bl.a. sørge for, at der er sat nok tid af til samtalen, at du byder personen velkommen med et smil, og du kan tage toppen af nervøsiteten ved at starte med lidt small talk.


Vær godt forberedt på, hvad du gerne vil vide

Hvad har du brug for at vide, for at få et kvalificeret billede af, om personen har de faglige og personlige kvalifikationer og kompetencer, som kræves i jobbet. Start med at definere de væsentlige kompetencer og kvalifikationer, som skal til, og planlæg spørgsmål, som skal lede dig til en afdækning af personens kompetencer.


Gør spørgsmålene konkrete

For at tilsikre at svarene i jobsamtalen ikke bliver for hypotetiske og løse, er det en god idé, at spørge ind til en konkret stilling og konkrete opgaver som jobansøgeren har haft. Du kan evt. stille spørgsmål som:

  • Hvilke opgaver i dit tidligere job var du mest glad for?
  • Hvilken feedback fik du på opgaverne?
  • Hvilke resultater skabte du?
  • Er der noget du ville gøre anderledes?

Ved at tage udgangspunkt i noget konkret, er det lettere for personen at sætte ord på sin erfaring og opgaveløsning.


Vælg medarbejdere der på mindst et punkt er ”klogere” end dig selv

Løft dig op i helikopterperspektivet og tænk langsigtet. Der er større sandsynlighed for, at ens virksomhed klare sig godt, hvis man ansætter dygtige medarbejdere. Derfor skal din bekymring for at miste position i virksomheden lægges til side, og der skal tænkes i perspektiver, der dækker den lange bane. En dygtig medarbejder giver også en mulighed for, at du selv kan lære noget og udvikle dig, og det letter også din egen mulighed for at nå dine egne mål.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35