Send til en ven   Udskriv1/3 2012 kl. 9:32
Send til en ven

Hold fast på talentet

Mange virksomheder glemmer at tilgodese de talentfulde og innovative medarbejdere, hvilket ofte resulterer i, at de søger væk fra virksomheden og søger nye udfordringer.

Af Erik Bernskov

Nogle virksomheder har svært ved at holde på deres kreative hoveder, som efter al for kort tids ansættelse søger nye udfordringer andetsteds. Kreative medarbejdere kan således have lidt større forventninger til virksomheden og de ønskede rammer, og de ved typisk at de er efterspurgte i andre tilsvarende virksomheder. Her er derfor 6 gode råd til hvordan en virksomhed kan gøre en aktiv indsats for at holde på de innovative, kreative og talentfulde medarbejdere, der fx kan være afgørende for den fremtidige udvikling af nye produkter.

1: Deltagelse i beslutninger

De innovative og kreative kræfter i virksomheden bør inddrages i beslutningstagninger og fastsættelse af rammer, som vedrører deres arbejde. Giv dem muligheden for at udtrykke deres meninger og holdninger til de beslutningsprocesser, der foregår og som de er involveret i.

2: Hold dem til ilden

En årsag til, at toptalenter søger nye udfordringer kan være, at de ikke får nok udfordringer eller projekter at give sig i kast med. Hav hele tiden føling med, om toptalenterne trives med de opgaver og udfordringer, de beskæftiger sig med.

3: Udviklingssamtaler

Hold udviklings- eller coachingsamtaler med dine medarbejdere og hjælp dem med at holde fokus på deres karriere i virksomheden, og lyt til, hvad de ønsker at opnå. Det er de færreste medarbejdere som har et klart billede af, hvor de er om 5 år – men med hjælp og vejledning igennem karriereorienterede samtaler er der større chance for, at medarbejderen vil investere fremtiden hos jeres virksomhed.

4: Forvent det bedste

Mennesker, som går op i deres arbejde og er gode til det, de gør, har som regel heller ikke noget imod at forventningerne er høje. Dermed ikke sagt, at man skal blande sig i processen eller fortælle hvordan tingene skal gøres; men skab en forventning om, at talentmedarbejderen står til ansvar for sine projekter. Følg løbende op på projekter og biddrag med konstruktive forslag eller observationer - det vil helt sikkert blive påskønnet.

5: Jo flere desto bedre

Flere kloge hoveder er bedre end ét – og sådan er det også med talentfulde medarbejdere. De kreative tankeprocesser og ideer kan hjælpes på vej, når der er god dynamik mellem dem, der skal arbejde sammen på projektet.

6: Vær åben for nye ideer

Nogle virksomheder bliver meget snæversynede, når det kommer til strategier og visioner, og glemmer at være åbne for nye ideer og indgangsvinkler. Hvis du som virksomhed ønsker at holde på dine talentfulde medarbejdere, skal der være plads til, at de bliver lyttet til, og at deres gode input kan blive taget i betragtning.

De fleste af disse råd kan bruges som en hjælp til at motivere og fastholde alle typer af medarbejdere. Dog er det ekstra vigtigt at være opmærksom og på dupperne som virksomhed, når man har medarbejdere, der måske generelt er efterspurgte i et marked eller en branche.

JobOgLedelse.dk • Tlf: (+45) 44 44 06 35